Går det att övervintra pelargoner?

Svaret är: Ja! Sedan kan man göra det på olika sätt men jag gör på mitt sätt och det har fungerat bra än så länge :-)

 

Just nu står en del pelargoner på vår altan som inte är isolerad men vi har ett element som går igång utifall det blir frost eller minusgrader. Man kan även sätta in en värmefläkt.

 

Övervintra växter med extra värme

 

Övervintrad pelargon

 

Under vintern och på altanen får de minimalt med vatten och jag plockar bort blad som vissnat eller ser hängiga ut.

 

Det man ska tänka på är skiftning mellan varmt och kallt. De mår inte bra av om man t ex har haft dem inne i värmen och sedan helt plötsligt ställer ut dem i kyla. Gör det successivt. Mina Mårbacka pelargoner står på altanen hela året om så de är nu vana vid den platsen, både med värme och kyla. Man kan tänka precis som med oss människor att vi behöver också vänja oss för att trivas.

 

 

Tipset att ha just den pelargonen inomhus fick vi när vi besökte Mårbacka 2014 och köpte våra första äkta Mårbacka pelargoner som fortfarande trivs och frodas på vår altan. De blir så höga och rangliga så om de står ute så är det lätt att de blåser omkull. Andra pelargoner ställer jag mer än gärna ut under övrig tid på året då de mår bra av att vistas utomhus i naturen.

 

Äkta Mårbacka pelargoner

 

 

Varje år tar jag nya sticklingar av de pelargoner jag tycker extra mycket om.  Här kommer ett tips om hur man tar sticklingar och slipper röra rötterna vid omskolning. Jag använder mig av något som heter Root Riot. Det är odlingskuber som består av komposterat, organiskt material som är helt biologiskt nedbrytbart. Det är sedan behandlat med ett ämne som påskyndar rottillväxten. Jag har testat många sätt att rota sticklingar men det här är hittills det bästa, tycker jag.

 

 

 

Stickling i en root riot odlingskub

 

Pelargonstickling

 

Plastpåse över pelargonstickling

 

När du tagit en stickling så ställ dem där det finns lite värme, inte hett men lite undervärme eller i ett fönster där det kommer lite ljus. Tänk på att kuben ska vara fuktig hela tiden så den inte torkar ut. Sedan är det bara att vänta på att rötterna visar sig och därefter är det dags att skola om.

 

Så här fina är just nu mina sticklingar som jag satte  i höstas med Root Riot. Vid omskolningen tog jag pelargonjord, satte ner 2-3 sticklingar i varje kruka och sedan fick de flytta ner i källaren under vintern med växtbelysning. Starka, friska och redan kommer det blommor! När våren är här och det blir lite varmare på altanen så kommer jag successivt vänja dem vid deras nya plats. När de väl ha stått på altanen ett tag och rotat sig så får de även en gödselsticka.

 

Pelargon knoppar Pelargoner under växtbelysning

 

 

Så här gör jag och inget sätt är fel eller rätt, det är bara att testa sig fram och utifrån de förutsättningar man själv har. Lycka till med dina odlingar och gör på ditt sätt, det är oftast det bästa :-)

 

 

Vill du ha mer tips om hur jag tar hand om pelargonerna så kan du läsa det här:

 

pelargoninvasion

pelargontok året runt

pelargonerna har flyttat in 

 

 

 

Kategorier

Min trädgård
Hjälp sökes!

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

Min trädgård
Hjälp sökes!

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår