Passa på att minska antal sniglar redan nu

De senaste åren har vi nog alla fått lära känna en mörkt brunröd snigel som gärna tuggar i sig det mesta i trädgården - den spanska skogsnigeln, eller som vi brukar säga mördarsnigeln.

 

Vi är inget undantag men med åren har jag lärt mig att det är handkraft som gäller även om det kommit diverse åtgärdspaket från olika håll.

I vår trädgård har vi testat allt från kopparband till att strö ut medel som ska göra att de inte vill komma in i just vår trädgård.

Kopparbandet kröp de bara över och medlet vi strödde ut åt fåglarna upp.

 

Läs om ett av mina tidigare inlägg om vår snigeljakt: http://www.trillium.se/koppartejp-mot-sniglar-fungerar-inte-hos-oss-alla-fall/

 

Mitt tips till dig är, de gillar att bo under stenar, mellan krukor och överallt där solen inte tar sig fram och där det gärna är fuktigt. 
Så passa på redan nu så här på våren och lyft på stenar och krukor som stått ute under vintern. Där under kan du hitta massor av snigelägg.


Så här såg det ut när jag skulle fixa till en kruka med nässlor som jag brukar övervintra ute. Jag valde att slänga hela plantan för det var snigelägg överallt.

 

Spansk skogssnigel och ägg

 

 

När jag lyfte på några stenar runt en plantering bodde inte bara gråsuggor, skalbaggar och andra nyttodjur här utan här fanns det också snigelägg. Det var bara att börja rensa men så väl värt det.

 

Den här vintern och särskilt i södra Sverige var det milt och knappt ingen tjäle. Då är det idealiskt för snigeln att överleva och den förökar sig i snabb takt. Här är det inte någon snigelfart att tala om.

En spansk skogssnigel kan producera upp till 400 ägg under sin livstid, står det i Fakta om spansk skogsnigel - Göteborgs Naturhistoriska museum.

 

 

Spansk skogssnigel i plantering

 

Så om du gör en insats nu och under trädgårdssäsongen så kanske du får ha fler växter i behåll. Så vänta inte på att de ska krypa ut och smaska i sig dina odlingar utan gör något åt det redan nu.

 

Lycka till!

 

Kategorier

Djur som går & kryper
Min trädgård
Djur

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

Djur som går & kryper
Min trädgård
Djur

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår