Ack Värmeland du sköna!

Visst är Sverige fantastiskt vackert! Jag tycker mycket om att resa och är så glad att jag inte bara reser långt bort till andra länder utan också utforskar vårt egna land. Under en del av vår semester i år tillbringade vi några dagar i Värmland och utgick då från Sunne och Selma Spa. Under sommartid så har dom ibland lite erbjudanden och då får man ju passa på :) Bo tre nätter betala för två. På Selma Spa så har man öppet spa avdelningen från tidig morgon till sen kväll så man behöver inte stressa med att hinna med att bada och njuta av bubbelpooler, ångbastu och inom och utomhus pool. Jag passade på att unna mig en behandling före hemfärd - Go och Glad hette den - kan verkligen rekommendera!

 

Som den pelargonfantast jag nu ändå är så var ju Selma Lagerlöfs Mårbacka ett måste och jag hade redan reserverat 5 fina sticklingar  - så nöjd jag är :) Självaste Lasse Arnell var där bara för någon månad sedan och hade föredrag och intygade att dom var äkta.

 

Mårbacka pelargon i fönstret på Mårbacka

 

Jag har köpt Mårbacka pelargoner på Selma Lagerlöfs Mårbacka

 

Hög växt i trädgården på Mårbacka

 

Trädgården på Mårbacka

 

Ceris blomma i trädgården på Mårbacka

 

Det är verkligen värt ett besök och runt om själva huvudbyggnaden finns ett mysigt café med goda tillbehör, kryddträdgård, grönsaker och perenner, vacker påfågel m.m. Vill man lära sig lite om Selma och hennes liv på Mårbacka så kan man under dagen gå olika guidade turer inne i huset. Man kan inte gå in där på egen hand.

 

När vi bodde på Selma Spa så läste jag i en av deras turistmagasin ett kort reportage där programledaren Hanna Hellquist berättade om en antikbod som hon och hennes mamma hade besökt. Den ligger precis i närheten av Mårbacka så dit åkte vi och träffade då Birgitta Broman som bor på gården Ås På Valln. Gården omnämns i en av Selmas böcker och genom gården rinner den sk. tvättbäcken fortfarande fram.

 

Tvättbäcken som rinner genom gården Ås På Valln

 

Antikbod på gården Ås På Valln

 

Timmerhus på Ås På Valln

 

På eftermiddagen så åkte vi vidare till Rottneros Park. Detta är en skulpturpark och man säger även att Rottneros herrgård är Ekeby i Selma Lagerlöfs berättelse Gösta Berlings saga. Här står t ex den hellenistiska "Afrodite från Frejus", här finns vattenfall, lekplats och egen badstrand, idéträdgårdar och massor mer. Bredvid Rottneros Park ligger Berättarladan men vi hann tyvärr inte med det men har hört att det ska vara fantastiskt bra. Värmland är verkligen en berättar bygd.

 

Statyn Nike från Samothrake i Rottneros Park

 

Staty kvinna med ett barn

 

Spegeldammen och herrgården på Rottneros

 

Vattenfall i Rottneros Park

 

Rabatt i idéträdgård i Rottneros Park

 

Något man inte får missa när man är i Värmland är Tossebergsklätten. Vilken utsikt!!! Om man är extra hungrig så kan man få deras kända Nävgröt och fläsk men vi nöjde oss med kaffe och kaka. Tossebergsklätten är 343 meter över havet, backen upp till toppen är Sveriges brantaste asfalterade väg (backe) och 2,2 kilometer lång. Svenska och norska skidlandslaget är ofta här och kör sina träningspass och även skid och skytte landslaget. Vi hade tufft att ta oss upp med bil och när vi står där och beundrar utsikten så svischar en cyklist förbi och vi kan säga att det var ett proffs - när vi är på väg ner från toppen så möter vi henne igen....uppför i en rasande fart.....snacka om träningspass.

 

Uppe på Tossebergsklätten med utsikt

 

Caféet på Tossebergsklätten

 

Varningsskylt för de som kör buss

 

Uppe på Tossebergsklätten med utsikt över Övre Fryken

 

När jag ändå är inne på skidor och så kan jag verkligen rekommendera att åka till Torsby och Ski tunneln -3 grader och här åker man skidor året om. Vilken häftig känsla.

 

Ski team Sweden mobila vallarbod

 

Sommarklädd i ski tunneln i Torsby

 

Längdskidåkare på gång i Ski Tunneln

 

En tur längs med Klarälven blev det också men i bil men vi såg en hel del som passade på att bygga flotte och testa på en semester på älven. Är man lite nyfiken på detta så gå in på www.vildmark.se så finns det mer info där.

 

Turister åker flotte på Klarälven

 

Vi tog vägen om Arvika och tack Ulrika för att vi fick komma till dig - så trevligt!

 

Kristusbild i fönstret i sommarhemmet i Arvika

 

Ack Värmeland du sköna - tack för den här gången :)

 

 

Kategorier

Resor i Sverige
Svenska trädgårdar

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

Resor i Sverige
Svenska trädgårdar

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår