Pelargonerna har flyttat in

Varje år skiftar det när jag tar in de växter som stått ute under vår och sommar. Det finns liksom ingen vanlig klocka att följa som man ställer in på timer som säger till när det är dags. Naturen gör lite som den vill och igår kändes det som det var tid att låta pelargonerna får flytta inomhus till altanen.

 

Vinterförvaring altan

En frostnatt kan komma så plötsligt och oftast när det händer så har man ingen lust att stå ute i kylan och flytta krukor, skura rent och lägga på ny jord. Ja, ni hörde rätt, det många gör på våren när de väcker sina pelargoner gör jag nu. Jag har skrivit lite om det förut för er som inte följt mig innan. Länkar kommer i slutet på det inlägget så klicka där så får ni mer pelargon nyttig information.

 

Utomhus så har vi ett hörn i trädgården där det är perfekt att stå och plantera om utifall det är relativt bra väder. Igår regnade det lite då och då men så pass att det inte gjorde något. Kan man vara utomhus så är det att föredra  - frisk luft när den är som bäst!

 

Planteringsplats

 

Pelargorna gillar verkligen att stå ute när det är säsong. Ett undantag är Mårbacka, de kan bli väldigt höga och knäcks lätt om det börjar blåsa. Därför står våra Mårbacka pelargoner inomhus på altanen hela året.

 

Jag börjar med att lyfta ur plantan fån krukan den stått i.

 

Doftpelargon

 

Rotsystem pelargoner

 

Sedan tvättar jag krukan och borsta bort jord från plantan som sitter löst. Tänk på att många små nyttodjur i trädgården som t ex gråsuggan har haft det här som bostad så var lite försiktig när du tar bort jorden. Så kommer de säkert tillbaks nästa år :)

 

Rengöring av krukor

 

Gråsugga i kruka

 

Gråsuggor i pelargon

 

När det är klart lägger jag lite ny jord i botten på krukan, sätter tillbaks plantan i krukan och fyller på lite till där det finns hålrum.  Ibland har plantan blivit så stor så det behövs större kruka. Jag passar även på att klippa pelargonen och en del sparar jag till nya sticklingarna och det jag inte vill ha lägger jag i komposten så blir det till ny jord.

 

Klippa pelargon

 

Pelargon i kruka

 

Kompost

 

När jag började med pelargoner så kunde det ta flera dagar innan jag hade gjort klart omplanteringen men nu har jag så pass få eller många, hur man nu ser det :), så jag kan tycka att det är en trevlig trädgårdssyssla. Man får inte glömma att njuta av sin trädgård och växter!

 

Omplantering av pelargon

 

Röd pelargon

 

Rosa pelargon

 

Så nu är det trångt men mysigt på altanen och när våren kommer så är de redo att få komma ut i solen och värmen igen där de trivs bäst.

 

Pelargoner på altanen

 

Vill du ha mer tips om pelargoner och övervintring så har jag skrivit om det även under stycket "Övervintra och förvara växter" och "Pelargontok året runt"

Lycka till!

 

 

 

 

Kategorier

Min trädgård

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

Min trädgård

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår