Övervintra och förvara växter

Det är mitten av oktober och i flera dagar har det blåst kraftiga vindar och regnat en hel del. Då är det gott att sitta inomhus, tända lite ljus och sitta framför en sprakande kamin.

 

Det är inte bara vi som tycker om att hålla oss varma och torra utan även en hel del växter i vår trädgård kräver lite extra omvårdnad för att trivas och vilja blomma och växa även nästa år. Det är mestadels pelargoner vi övervintrar men vi har även ett eukalyptusträd.

 

Rosa pelargon med blommor och knoppar

 

Vi har en altan som inte är isolerad men som vi de senaste åren använt för att övervintra växter. Men i och med att vi inte har den isolerad så finns det risk att det blir frost där så vi har installerat två stycken värmefläktar. Den ena har en extern temperaturkännare så den kan man placera där man vill veta att det är rätt temperatur. Den andra har sin kännare i själva fläkten och den är inte så noggrann. Vi har ställt in dem på +10 grader så om det går under den temperaturen så går värmefläktarna igång.

 

Element på vår altan för att övervintra pelargoner

 

Värmefläkt

 

Skulle det mot förmodan bli en riktig vargavinter som inte ens fläktarna rår på så har vi även utrymme och växtlampor i ett rum i källaren där vi kan förvara en del växter.

 

Tänk på att om du förvarar växter där luften står still och inte cirkulerar att det är lätt att få ohyra som t ex löss så håll utkik. Ställ gärna växterna så de inte går i varandra så riskerar man inte att det sprids.

 

Pelargoner och eukalyptusträd på fönsterbänk altanen

 

När det gäller vattning så får man helt enkelt känna i jorden och se om det behövs. Det tar längre tid för växten att torka upp vintertid så hellre lite för lite vatten än för mycket. Risken är annars att växten möglar.

 

Ovanför växterna så har vi satt upp lampor så de får lite extra ljus när det blir mörkt ute. Vi har detta på timer från ca kl 15.00-22.00.

 

Växtbelysning

 

Som ni förstår så vilar inte mina pelargoner under vintern. Varför gör jag så här? Jo, innan jag tar in dem för vintern så rengör jag eller byter krukan som blomman stått i under säsongen, skakar av lite av den gamla jorden, fyller på med lite ny pelargonjord och eventuellt klipper ner det som är visset.

 

Rosenpelargon

 

Under vintern går de inte ner i vila i och med att de får ljus och det vatten de behöver och när våren kommer så är de redan igång. Då får de lite näring i form av en gödselsticka som man inte ska sätta ner vi roten/stammen utan så långt ut mot kanten i krukan som möjligt så söker sig rötterna dit och blir kraftiga. Så jag behöver inte skola om pelargonerna på våren när det är fullt upp med annat i trädgården utan då är det redan gjort.

 

Jag tycker det är kul att testa olika sätt för det finns inget som är rätt eller fel utan jag tror man får pröva sig fram och hitta sitt eget sätt som passar utifrån de förutsättningar man själv har och hur mycket jobb man vill lägga ner.

 

Hur gör du för att förvara dina växter under vintern?

 

 

Kategorier

Min trädgård

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

Min trädgård

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår