Solen skiner och värmer men vinden är lurig

Nu är det bråda tider för alla som gillar trädgård. Överallt, både inne och ute står det plantor som antingen är i startstadiet eller snart ska planteras ut på sin givna plats. Åh som vi har längtat! 

 

Förkultivering av frön

Tips, förodla inte i ett söderfönster, det blir alldeles för varmt. En lärdom det här året. Resten har fått flytta till ett norrfönster där det varit precis lagom varmt för att börja gro.

Små gurkplantor under växtlampor

När plantorna kommit upp och grott har de fått flytta ner i källaren i gamla pannrummet där vi har växtlampor som ger extra energi och gör att de fortsätter växa och trivas. 

Gurkplantor som växer

I källaren under belysningen har de vuxit till sig och snart redo att flytta ut. 

Gurkplanta på tillväxt

Gurkor på gång - redan blommor.

Mina plantor med Västeråsgurka befinner sig i olika stadier och några har t.o.m fått blommor. Då tänkte jag att då får de komma ut några timmmar på dagen och avhärdas som det heter på växtspråk. De behöver vänja sig lite succesivt vid att vara ute där de sedan ska planteras. 


Men ha inte för bråttom - det hade jag och kanske är jag inte ensam :-) Man är ju så ivrig!

 

Det jag inte tänkte på när solen sken var att det var blåsigt. Så när jag efter en stund skulle se hur de mådde i ett hörn i trädgården, som jag ändå tyckte var okej och skyddat, så var det tydligt och klart att här ville de absolut inte vara. 
Bladen såg så ledsna och ynkliga ut så jag tänkte att nu är det kört men man ska aldrig ge upp när det gäller växter.

 

In med dem till vår inglasade altan där vi har tillgång till extra värme om det behövs och här är det vindstilla. Här får de vara nu tills vädret ute blir lite mer stabilt och lämpar sig för att avhärda växter i lite mer jämn takt. 

 

Avhärda gurkplantor

 

Så ha inte för bråttom och vänta hellre några extra dagar med att avhärda växterna. Tid kommer och då är det också redo att flytta ut. 

 

Lycka till med era plantor!

 

Kategorier

Ätbart
Byggprojekt, verktyg & prylar

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

Ätbart
Byggprojekt, verktyg & prylar

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår