Lästips

Jag prenumererar på en engelsk trädgårdstidning: BBC Gardens Illustrated. Är det någon tidningen jag tycker du ska ha så är det den här. Reportage från hela världen (ex. Göteborgs Lustgårdar), tips, kurser, historik, stilar, nya växter osv. Vill du vara uppdaterad så välj den här.

 

Om du vill ha en tidning som är på svenska så välj Allers Trädgård. Handfasta råd och bra reportage.

 

Mina boktips

Jag har läst massor av trädgårdsböcker. Tro mig! Här är de som jag tycker är bäst och som jag varmt rekommenderar. Klicka på böckerna för att komma direkt till beställningssida på Bokus. Om du köper någon av böckerna får jag förhoppningsvis några kronor i provision, och det tackar jag så hjärtligt för :-)

 


Slow gardening

Livet i solen
 
 

Beskärningsboken

Trädgårdsdesign
på 2000-talet

Medelhavsträdgård
på svenska
 

Drömmen om
ett orangeri

Tasha Tudor´s Garden

Perenner
 

Tre mästare
Tre trädgårdar

Känsla för jord

Vår trädgårdsbok
 

Trädgårdsguiden

I växthuset

Växthus och uterum
 

Trädgårdsböcker

En bok om perenner – fleråriga växter – som jag kan rekommendera heter: Perenner, skriven av Marie och Björn Hansson. Här finns allt och lite till. Skötsel, inspiration, samplanteringar och goda grannar, lexikon med ordlista, växtbeskrivningar m.m.

 

Trädgårdsskribenten Lotte Möller har i sin bok Tre Mästare Tre Trädgårdar skildrat sitt möte med ”de tre professorerna”: Sven-Ingvar Andersson, Per Friberg och Gunnar Martinsson. Namnen som förknippas med landskapsarkitektur. Vi får följa med till deras egna trädgårdar och läsa om de idéer och människor som har format dessa män. Man sitter som fängslad vid boken och när den är slut vill man höra mera. En bok att läsa om och om igen.

 

Karin Elisasson har skrivit boken Känsla för jord. Jag har förstått att bra jord är grunden för att växterna ska trivas och må bra. Boken innehåller både fakta, förklaringar och praktiska tips om t ex jordförbättringar, gödsel, kompost, bäddar och bänkar m.m. En bok att ta med sig ut i rabatterna.

 

Christel Kvant och Inger Palmstierna har gett ut boken Vår Trädgårdsbok. En bok som svara på många av de frågor man har som trädgårdsintresserad – många svar på hur man gör. Här får man även tips på det mesta och information om växter och växtval, design, färger, stenläggning, sittplatser, dammar, nyttoträdgård, frukträd m.m.

 

Den boken som jag blev mest glad för i julklapp var Trädgårds guiden – om konsten att hitta smultronställen i trädgårdssverige. Köp den! Författare är Gunnel Carlson och hon har här samlat över 600 svenska trädgårdar som står öppna för besök. Ni som har tittat på Gunnels Gröna kommer att känna igen en del av dem.


Om ni undrar vad det är för markeringar som jag har gjort (rosa och blå) i boken så är det trädgårdar som jag har tänkt att besöka i år….vi får se hur många det blir.

 

Internet

En hemsida som jag besöker väldigt ofta är odla.nu. Här hittar jag ofta svar på frågor om allting eller länkar till andra sidor som kan svara på mina funderingar.


Radio

På Radio så lyssnar jag på ”Odla med P1”. Det direktsänds på P1 under växtsäsongen och gå in på Sveriges Radio P1 för att få veta när det här årets program går av stapeln. Här kan man också lyssna på gamla program. Hit kan man även ringa (direktsändning) eller maila in sina frågor. Mycket lärorikt då det ofta är precis sådana frågor och funderingar man själv har.