Tvestjärtshotell och gyllenforsbaggar

Det är många som ska samsas i naturen och i ens trädgård. En del insekter ses som skadedjur en del som nyttodjur.

 

Just nu så är vår gräsmatta och planteringar fullt av svärmande gyllenforsbaggar, trädgårdsborre eller bronsbaggar som en del kallar dem. Dessa lägger larver i gräsmattan som sedan äter upp gräsrötterna. Dessutom äter gärna fåglarna larverna när de växt till sig lite så om du undrar varför det hackas i din gräsmatta så kan det vara larver de letar efter.

 

Gyllenforsbagge

 

Det här är ju inte någon nyttoinsekt precis så den vill jag gärna inte ha i min trädgård. Hörde för längesedan att en sak man kan göra är att sätta ut gula plasthinkar med vatten i för av någon anledning så dras de till gult? Värt att testa tyckte jag så hos oss har det stått gula hinkar med vatten i sedan några år tillbaks under den här invasionen och så här ser det ut.

 

Gyllenforsbaggar i gul hink med vatten

 

Verkar funka till viss del men långt ifrån ta bort invasionen. Har du något tips på hur man kan få de här baggarna att inte vilja komma till min trädgård? Eller som tar bort larverna, Skriv gärna - tar tacksamt emot förslag och giftfria sådana :)

 

Vårt äppelträd har blommat fantastiskt i år! Måtte bli en hel del Katja äpplen framöver.  Något år så har vi sett spår av tvestjärtar som äter på äpplena och det känns ju inte så kul. Har nu förstått när jag läst lite på nätet att de äter inte på äpplen som är "hela" utan bara de som fått skador på sig. De här insekterna gillar inte att vara ute i solen utan vill bo mörkt och det kan också vara en anledning att de ger sig på frukten för att slippa ljuset. Så nu har jag byggt ett tvestjärtshotell - 4 stjärnigt ;)

 

Tvestjärtshotell på tråd

 

Jag har tagit 4 st små lerkrukor, ett snöre och något som låser snöret och tryckt i lite halm. Färdigt!

 

Bygge av ett tvestjärtshotell

 

Halm till tvestjärtshotell

 

Det finns lite olika sätt, man kan ta en svart påse och fylla med halm eller som jag har gjort - fylla lerkrukor med halm och hänga i trädet. Vad som händer är att de gömmer sig där på dagen och på natten går de ut och äter löss och annat gott som vi andra tycker inte hör hemma i vår odling och så får vi hjälp med bekämpningen på ett naturligt och ekologiskt sätt.

 

Hittade ett getingbo i vårt humlebo - säga vad man vill om getingar men bygga bo - det kan de.

 

Innanmäte av getingbo

 

Litet getingbo

 

 

 

Kategorier

Min trädgård
Djur

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

Min trädgård
Djur

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår