Så basilika i hopp om egen pesto

Förra året sådde jag basilika men när jag skulle testa och smaka så var det beskt och smakade inte bra. Jag ger inte upp utan i år så har jag rådfrågat min svägerska Anna Maria.

 

Hon odlar basilika och gör egen pesto och när ni ser bilderna från hennes odlingar så förstår ni varför jag ber henne om råd :) Det är ju inga garantier att jag lyckas bara för det men jag ska göra ett försök.

 

Jag har bett henne skriva ner lite hur hon gör när hon förkultiverar och sår frön och vägen till fin basilika. Jag har fått lov att citera henne så här kommer hennes råd och idag så satte jag mina basilikafrön. Här är en bild på vilka frön jag har sått och min pluggbox.

 

Fröpåse med basilika och pluggbox

 

Nu håller vi tummarna och hoppas på fin odling och god basilika.

 

När Anna Maria sår sina basilika frön så brukar hon börja med att så många frön, antingen ungefär två och två i en pluggbox eller ett gäng frön i en större kruka. Till det använder hon såjord.

 

När basilikan börjar titta upp ur jorden och är någon cm hög planterar hon om dem en och en i så krukor. Här använder hon fortfarande såjord.

 

Omskolning av basilikaplantor

Bild tagen av Anna Maria

 

Efter att plantorna har fått acklimatisera sig lite i de nya krukorna brukar hon toppa dem så att de ska få en något grövre stam och bli lite buskigare.

 

Sen låter hon dem växa till sig tills de nästan är för stora för den lilla krukan.

 

Då är det dags att plantera ut dem. Hon planterar ner sina basilikaplantor i balkonglådor och jorden hon använder sig utav är en blandning av kogödsel och U-jord.  Hon brukar ha nästan lika mycket av båda delarna, men kanske lite mer av U-jorden än kogödsel så att inte basilikan får en alltför stor chock av all näring.

 

Sen skördar hon basilikan allteftersom hon antingen behöver eller att den har vuxit sig stor.

 

Det var tipsen från Anna Maria och gå in på hennes blogg - finns massor att inspireras av :) Anna Maria

 

Och här kommer lite bilder från hennes odlingar så förstår ni varför jag rådfrågar henne. Här kommer också en direktlänk till hennes inlägg om basilikaodling och skörd m.m.

 

Tack Anna Maria för tipsen -  nu gör jag ett försök :)

 

Stora basilikablad

Bild tagen av Anna Maria

 

Basilikaskörd på balkongen

Bild tagen av Anna Maria

 

 

 

Kategorier

Min trädgård
Ätbart

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

Min trädgård
Ätbart

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår