Odlingsrapport från en glad amatör

Från ca. 27 grader igår till 12 grader idag - är det någon i vårt avlånga land som hänger med i svängarna? Det är inte så lätt att planera odlingar och avhärda nya plantor just nu för ena dagen är det torka och den andra dagen kyla. Det har jag får erfara men än så länge har allt klarat sig - puh!

 

Vad har då hänt i mina odlingar sedan sist?

 

I början på året satte jag basilika i hopp om egen pesto. Fick kanon råd av min svägerska, läs om det här om du vill veta hur det hela tog sin början. Så här fina är de nu :)

 

Basilikablad

 

Egenodlad basilika

 

Tror nog att det ska gå vägen. Snart är det dags för några av plantorna att planteras om i en blandning av kogödsel och u-jord. Jag var lite nyfiken på om själva platsen där man drar upp fröna påverkar själva tillväxten och det har varit lite skiftande resultat.

 

Det är verkligen ett tips, när du sår, ställ några av sådderna på lite olika platser och se om det är någon plats med t ex extra ljus och värme som ger bättre resultat än kanske en fönsterplats i norr med element under.

 

Det som jag märkt kräver mest ljus och värme är mina tomatplantor. För någon/några veckor sedan kom det en värmebölja och då tog jag upp plantorna från källaren till den inglasade altanen. Altanen är inte isolerad med där är frostfritt.  Även här har vi lite extra lampor och den ligger i söderläge så här blir det varmt och gott när solen ligger på.

 

Tomatplantor under växtlampa

 

Här ser man lite på en bild från i slutet på april att tomatplantan till vänster har stått där den har fått extra ljus och värme medan den till höger inte fått lika mycket att den varan. Som sagt - har du många plantor så testa lite. Bästa sättet att lära sig vad som funkar.

 

I källaren har tomatplantorna stått sedan de kommit upp en bit och blivit omplanterade i planteringsjord och här har vi satt upp extra lampor.

 

Växtbelysning över tomater

 

Några dagar efter att jag satt ut dem på altanen kom kylan och tomaterna såg ut som de håll på att vissna ner totalt. Snabbt ner i källaren till värmen och ljuset igen. Som tur var tog de sig igen och nu kan jag även ana att det är blommor på gång - håller tummarna!

 

Tomatplanta

 

Förutom tomater och basilika så har jag även sättpotatis och i förrgår fick den första av dem planteras om i en growing sack och ut på altanen.

 

Rötter på sättpotatis

 

Sättpotatis i odlingssäck

 

När det blir lite mer stabilt väder ute så ska även den tillsammans med det andra som väntar där få komma ut i den friska luften - där växer det bäst. Basilikan kommer jag nog ta det lite lugnare med för den är visst väldigt känslig mot kyla.

 

Djungelgurkan börjar också ta sig så den ska snart planteras om i pallkragen med alla kryddväxter i söder och klättra vidare där.

 

Djungelgurka

 

Bleksellerin ser inte mycket ut för världen just nu men omplanterade i en pallkrage med andra grönsaker så hoppas jag när det är dags att skörda i augusti-september att den smakar smaskens!

 

 

 

 

Kategorier

Ätbart

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

Ätbart

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår