Odla lakrits

Om jag fick välja en godissort då hade jag utan tvekan valt lakrits. Det är min absoluta favorit godis och när jag reser utomlands så ser jag till att köpa med mig lakrits på flyget eller båten innan jag lämnar Sverige för lakrits vill jag inte vara utan.

 

För några år sedan besökte jag Stockholm Food District på Sture Gallerian och träffade då på Elisabeth Johansson som skrivit boken "Lakrits".

 

Här finns boken:

 

Bok om lakrits

 

Jag har inte testat något av de recept boken innehåller men tänkte att nu är det dags. Men jag går ett steg längre - i boken står det också att man kan odla lakrits så det tänkte jag göra också. Det man sår är lakritsrot som är själva råvaran och går att beställa på nätet hos olika fröfirmor. Plantan blir ca. 120 cm hög och blommar i juli-september.

 

Fröpåse och frön med lakritsrot

 

Jag har både sått inomhus - förkultiverat - och även på friland utomhus. Det sägs att fröna gror långsamt och väldigt ojämnt men jag ska ge det en chans.

 

Förkultivera lakritsrotfrön

 

 

Sådd av lakritsrotfrön

 

Nu lär jag ju inte kunna göra några egna lakritspipor av mina eventuella plantor men om jag har tur så bildas det rötter som jag kan skörda om si så där 3-4 år :) Rötterna kan jag sedan använda till smaksättning av mat eller hälsokur som gott te vid halsont. Spännande!

 

Under tiden jag väntar på att mina frön ska ta sig så får jag beställa lite lakritspulver och rötter så jag kan testa några av de läckra recepten som Elisabeth tipsar om i boken, mums! Lakrits är gott!!

 

 

 

 

 

Kategorier

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår