Objudna gäster i vår trädgård
Vissa insekter är mer välkomna i vår trädgård än andra. Fjärilar, humlor, bin och nyckelpigor får gärna komma hit så ofta de vill men nu har något förutom mördarsnigeln börjat äta på våra växter och jag vet inte vad det är för något. Den ser så harmlös ut men är så glupsk. Någon som vet vad detta är?
Det började förra året och jag såg då att något hade ätit på vår klematis. Inte när den blommar utan nu efteråt efter blomning. Förutom att de äter bladen så blir även grenarna knottriga. Vad är detta? Och är det ett skadedjur?
Vi har även en kaprifol som någon gärna äter på men där har jag tyvärr inte hittat den skyldige. Någon som vet vad som kan ha orsakat detta? Någon som vet hur man blir av med dessa objudna gästerna?
Om du ser på dina växter att det springer en massa myror på grenar och i blomblad så kolla lite närmare för då finns det oftast också löss. De här små rackarna utsöndrar ett sött ämne som myrorna älskar. Jag brukar spola av myror och löss med vatten och sprejar sedan bladen med en blandning av såpa, vatten och t-röd.
Jag trodde det bara fanns en sorts nyckelpiga - röd med svarta prickar men hos oss så har vi även en gul och svart.
Om man inte vill spreja med något på en växt som angripits av löss så va rädd om dessa naturliga hjälpredor som gästar din trädgård, de tycker också om löss men som måltid :)
Vill du läsa mer om vilka djur och insekter vi har i vår trädgård så klicka här.
Fick så bra svar av en läsare vad det är för djur som äter våra växter. Här kommer det:
Carina 18 AUGUSTI, 2015
Hej
Larven är en Klematisstekel och den älskar alpklematis. Finns det andra växter riktigt nära tar den dessa på samma gång. Stekeln lägger äggen under barken och så kommer den lilla isgröna larven ut. Larven bor i jorden till nästkommande år då den utvecklats till en stekel som lägger ägg. De åt upp min klematis på 2 veckor (3×2 meter).
Läs mer här: http://www.odla.nu/inspiration/klematisbladstekel
Jag köpte ett kemiskt medel som skulle blandas med vatten. En bakterie som angriper larvens tarmar. Den dör efter ett par dagar. Man får upprepa besprutningen när det regnar och om man ser nya larver. Samma bakterie som används mot myggorna i Österfärnebo. Eftersom larven övervintrar i jorden har man en potent stekel till våren och så kan man börja om igen. Därför är det viktigt att larverna dör. Man kan lägga en fiberduk under och skaka av och samla ihop till fåglarna. Jag sprutade också med vattenslangen men som sagt, de måste dö för att inte dyka upp igen. Min planta har nu fått tillbaka bladen och den kommer att övervakas hela säsongen och i vår. Lycka till!
Tack säger jag till Carina. Nu får vi kämpa vidare med att försöka få bukt med den glupska larven!
Kategorier
Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)