Långväga besök

Redan i maj kommer de hit ända från norra Afrika och rekar i vår trädgård om det finns någonstans att bosätta sig. Den är liten men tuff och har ibland två fruar - jag pratar om svartvit flugsnappare.

 

Den här lilla fågeln är rätt kaxig och jagar bort t ex talgoxar från sina bon även om där redan finns ägg och ungar för att sedan flytta in. Det är bara för talgoxefamiljen att leta efter ny boplats. När reviret är fixat och honan lagt sina ägg finns det en möjlighet att hanen tar sig en bihustru. Hon får sedan klara sig själv och han flyttar tillbaks till sin första hona.

 

Vi anar att i vår trädgård i år fanns det två bon med svartvit flugsnappare och vilket liv det har varit, speciellt när äggen kläcktes. Jag kan bara säga - hanen var inte sysslolös. Jag hade lite tur och filmade lite. Efter flygturen satte han sig på en gren och pustade ut och spanade efter nya insekter att mata sina ungar med.

 

 

 

Svartvit flugsnappare

 

 

Så här låter den

 

 

 

Ett tips om en bok som är jättebra om man vill veta hur olika fåglar låter och även få lite fakta är att beställa en bok som heter Fågelsång. Den hittar du här.

 

Bok om fågelsång

 

Det är lite tomt och tyst i trädgården för nu är de ute på nya äventyr. Bara för någon vecka sedan fick vi möjlighet att se hur ungarna var ute och flög mellan träden i trädgården. Tur att dom lär sig fort för i augusti - september påbörjar de sin resa söderut igen - mot Sahara och Afrika.

 

Det blir att sätta upp fler holkar och hoppas på årligt återkommande långväga gäster.

 

 

Kategorier

Djur som flyger
Min trädgård
Djur

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

Djur som flyger
Min trädgård
Djur

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår