Kö till våra fågelmatare

Våren är på gång men det dröjer lite till så vi fortsätter att mata våra fåglar ett bra tag tills vi ser att de hittar annan naturlig föda. Idag faller snön med inslag av regn utanför vårt fönster och fåglarna står på kö till våra fågelmatare. Det är verkligen ett skådespel.

 

Vissa fåglar som blåmesen är tuff och blir inte alls rädd om vi står nära fönstret utan tar maten och ibland till och med sitter kvar och äter på plats. Talgoxen är mer försiktig.

 

Blåsmes vid fågelmataren

 

När maten ibland tar slut så blir det ett fasligt liv utanför fönstret och även om jag inte har några vetenskapliga fakta så känns det ibland som våra fåglar pratar med oss. Låt oss tro det i alla fall ;)

 

För några dagar sedan fick vi även besök vid fågelmataren som vi tror är en Entita. Den var här senast 2015 har vi dokumenterat och vi är så glada att den har kommit tillbaks. Kan någon bekräfta att det är en Entita? Tack på förhand :)

 

Bilderna nedan är från idag och jag tog så många jag kunde för de är så snabba! Äntligen kunde jag fånga den på bild. Ska man fota fåglar och djur så får man ha tålamod eller träna på det i alla fall :) Men det är det värt!

 

Entitan har landat Entitan väljer nöt Entita plockar jordnöt Entita kollar läget

  

Idag är även nötväckorna här. De återkommer varje år och vi hoppas att de även det här året flyttar in i någon av våra holkar.

 

Nötväckan kolla vilken nöt som är bäst Nötväckan har valt en nöt Nötväcka med nöt

 

Igår köpte vi lite nya holkar som vi hoppas ska bli hem åt några av våra återkommande och förhoppningsvis nya sorters fåglar.

 

Fågelholkar

 

Ett tips om du är intresserad av vilka fåglar som äter vid ditt fågelbord är att skaffa en bra fågelbok och dokumentera datum och vilken sort som är på besök. Man glömmer jättefort när, var och hur och det är ganska intressant att se vilka som återkommer år från år eller vilka som är nya. Kanske har du bytt ut vad som bjuds på matbordet och då lockar du en viss sorts fåglar.

 

Jag kan rekommendera de två nedan. Den till vänster är väldigt utförlig och med mycket fakta. Även den till höger innehåller faktabeskrivningar om fåglarna. Det som är ett plus är att man kan lyssna till hur fåglarna låter, det tycker jag är roligt.

 

 

Är du intresserad av fakta så finns en länk till boken "Stora Fågelbok" hos Bokus här. Just nu är den tyvärr slutsåld där men då får du ISBN numret och lite information och kanske kan du hitta något liknande eller kanske köpa den begagnad på nätet.

 

Vill du köpa boken med fågelläten så finns en länk till Fågelsång här.

 

Böcker om fåglar och dess läten

 

För att utöka möjligheten att få ännu fler fåglar så har vi fler fågelmatare i vår trädgård med annan mat än nötter. På vår äng en bit bort från huset har vi två hållare med blandad fågelmat som innehåller t ex solrosfrön. Dit kommer bland annat gråsparvar.

 

Fågelmatare med galler

 

Längtar till våren och förhoppningsvis så blir en del av de fåglarna vi matar kvar hos oss och flyttar in i sina nya hem. Eftersom vi även har en helt fantastisk fin stenmur i vår trädgård så bor även en del fåglar där. Fåglarna hjälper oss i vår trädgård att äta insekter och vi gör det vi kan för att fåglarna ska trivas.

 

Vill du läsa mina tidigare inlägg om fåglar och kanske se filmer på dem från vår trädgård så finns en länk här till inlägget "Långväga besök".

 

Det är en helt fantastisk syn när man får se hur de matar sina små ungar och sedan hur de lotsar och lär dem flyga för egen maskin. Det skådespelet hoppas jag någon gång kunna fota och filma - helt fantastisk upplevelse!

 

Vi välkomnar det här årets fågelgäster och hoppas de ska trivas hos oss :)

 

 

 

 

 

Kategorier

Min trädgård
Djur som flyger
Djur

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

Min trädgård
Djur som flyger
Djur

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår