Jorden vi ärvde

Jag har alltid varit väldigt nyfiken av mig och intresserad av då, nu och framtid, hur allt hänger ihop och vad det får för konsekvenser och hur saker fungerar. När jag gick i skolan i Jönköping och vi åkte till Visingsö på skolresa och lärde oss om örtagården, färgade garn och läste historia om Magnus Ladulås var jag helt uppslukad och njöt av varje sekund. Än idag är jag lika intresserad och bara för ett par helger sedan var jag på utflykt och då till Blekinge, till en av Sveriges 85 naturskolor där mottot är; att lära in ute.

 

Ca 20 km norr om Karlshamn ligger Ire Natur- och Kulturskola som bedrivs av utbildningsnämnden i Karlshamns kommun. Mitt i naturreservatet och i anslutning till en gammal gård ligger skolan. Här bedrivs utbildning i hållbar utveckling och hit kommer elever från grundskolan, särskolan och gymnasiet och även lärare för fortbildning. Här varvas teori med både inomhus - och utomhuspraktik i en fantastisk miljö.

 

Skolsalen är full av inspiration och inte ett dugg steril som jag upplever dagens lektionssalar utan ger sådan energi och lust att lära.

 

Böcker på Ire Natur - och kulturskola

 

Svarta tavlan och skolsal på Ire Natur och Kulturskola

 

Fåglar i skolsalen på Ire Natur och Kulturskola

 

Här finns möjlighet att på nära håll se ett bisamhälle där man via ett hål i väggen gjort en gång in för bina. Fascinerande :)

 

Närbild på bin i bikupa

 

Bin i bikupa och bisamhälle

 

Bikupor utomhus på Ire Natur och Kulturskola

 

 

I ett av rummen står mikroskop på rad för att utforska naturen på nära håll och ett akvarie där små fiskar och yngel simmar runt som man fångat i ån eller sjön.

 

Akvarie på Ire Natur och Kulturskola

 

På skolan kan man välja olika sorters teman som t ex skog där man pratar om skogens kretslopp och lär sig om nya träd eller varför inte läsa om hur klarar sig naturen, vad är en biosfär?

 

På gården finns det lite olika djur och när det är skolor på besök så får dom även träffa bonden som berättar hur det var förr på gården.  Här finns Linderösgrisen Gullan som föddes här på gården för 3 år sedan och som är oerhört social och gärna pratar lite, grymtar i alla fall :) och hon vill gärna bli klappad.

 

Linderösgris på Ire Natur och Kulturskola

 

Vi hälsade även på hos göingegetter som mumsade i sig av brödet vi hade med, inte ett dugg rädda utan var lika nyfikna på oss som vi på dom.

 

Göingegetter får mat

 

Vi befinner oss i ett naturreservat och här finns en fantastisk flora. Här kan man hitta jungfru Marie nycklar, midsommarblomster, ängsvädd, smörblommor m.m. Det här är en Skogsbingel och om man kollar på våra 100 kr sedlar idag så är det precis en sådan som är avtecknad.

 

Skogsbingel och hundrakronorssedel

 

Jag är väldigt förtjust i fjärilar och här fick vi möjlighet att bland nässlorna se fjärilslarver. Tänk vilken process dom går igenom!

 

Fjärilslarver på nässlor

 

Jag fick en gång ett tips av en god vän att köpa en bok som heter "Den mycket hungriga larven". Om du vill läsa en saga för någon om hur en larv blir en fjäril, då är den här perfekt.

Du kan hitta den på bokus.

 

Boken Den mycket hungriga larven

 

Hoppas många vill lära sig om hållbar utveckling och ta gärna chansen att åka till någon av Sveriges naturskolor. Ju fler som lär sig ju fler får möjlighet att njuta av det vi ärvde.

 

 

 

Kategorier

Djur som flyger
Djur som går & kryper
Svenska trädgårdar
Djur
Fjärilar, humlor & bin

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

Djur som flyger
Djur som går & kryper
Svenska trädgårdar
Djur
Fjärilar, humlor & bin

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår