Höst i växthuset

Jag har inget eget växthus men drömmer om ett. Några av mina vänner gjorde slag i saken och har köpt och byggt. Fantastiskt mysigt och så användbart både för odling och avkoppling. Va underbart gott den hemmagjorda pajen smakade igår där vi satt i växthuset och åt och där det mesta av ingredienserna var hämtat från egen skörd - mums!

 

Det finns en hel del växthus att välja på och dom har valt ett från Willab Garden som ingår i serien "Euro-Serre", ett Maxi 4, på 11,7 m2.

 

Höst i växthuset

 

Det finns många val att göra när man ska köpa eller bygga ett växthus och i det växthuset som de valde så är det härdat glas - ett sk. säkerhetsglas. Det ska vara mycket tåligt och hålla bättre än "vanligt" glas och man får så bra sikt också istället för om man t ex. väljer plast. De gjorde även lite tillval som förhöjt tak (sidohöjd) och 2 extra fönster och så här i efterhand så känner de ibland att de skulle kunnat köpa lite större. Så ett tips från växthusägare - tänk på höjden så det blir tillräckligt.

 

Gurkplanta i taket på växthuset

 

När leveransen av växthuset kommer är det som en byggsats med bilder och artikelnummer på varje del som ingår i satsen. De valde att beställa hem växthuset innan grunden var klar för att kunna mäta under tiden så grunden blev rätt. Här är en liten film från Willab som förklarar lite hur monteringen går till.

 

 

De har valt att inte gjuta en grund utan använt sig av plintar, markduk, kross, sättsand och sedan lagt sten. Inne i växthuset har de även planterat en vinranka så på den platsen är det öppen jord så tänk på att förbereda för sådant samtidigt som ni lägger grunden.

 

Grunden byggs till växthuset

 

Stommen till växthuset är på plats

 

Växthuset och sittplats

 

Rosenskära och vindvimpel

 

Vindruvsplanta i växthuset

 

Det mesta är planterat i kärl så det är enkelt att byta jord, flytta runt och göra rent. Blir det alldeles för varmt i växthuset så kan man bara spola av golvet lite och kyla ner och i taket finns det automatiska taköppning som styrs av värmen och ett tips är att även hänga upp skuggväv.

 

Tomatplantor i hinkar

 

Automatisk taköppning i växthus

 

Skuggväv i växthuset

 

Vatten - ett måste om något ska växa. De har valt att ha hydromat droppbevattning och i själva vattenbehållaren kan man även hälla i näring. El är också viktigt om man t ex vill ställa in en fläkt och lite belysning så ett tips att tänka på vid byggnationen.

 

Hydromat droppbevattning

 

Delar till hydromat droppbevattning

 

Droppbevattning

 

Så du som har växthusdrömmar precis som jag, dröm och fundera och besök gärna andra som har för de som har bästa tipsen är de som redan har prövat.

 

Lycka till!

 

 

 

 

 

Kategorier

Ätbart
Växthus & orangerier

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

Ätbart
Växthus & orangerier

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår