Hampton Court Palace Flower Show

Den trädgårdsmässa som de flesta känner till och pratar mest om i England är nog Chelsea Flower Show som går av stapeln i slutet på maj i London varje år. Jag skulle också gärna vilja åka på den men har besökt en annan trädgårdsmässa som imponerat stort på mig: Hampton Court Palace Flower Show.

 

2010 fyllde mässan 21 år (!) och var öppen mellan 6-11 juli.

 

 Entrén till Hampton Court Palace

 

 

För de som är medlemmar i RHS – Royal Horticultural Society som är huvudarrangör, kan man även anmäla sig till den vackra invigningen 5 juli då man skjuter raketer och har konserter m.m. Vi köpte våra biljetter via dem då man som medlem i RHS även får lite rabatt på entrébiljetterna.

 

Vi kunde tyvärr inte vara med så många dagar det här året utan satsade på att gå dit sista dagen den 11 juli.Ska man se allt och få ut så mycket som möjligt så behövs minst 2-3 dagar. Området är gigantiskt och det är så mycket att se och vara med på som t ex workshops, föreläsningar, uppvisningar, konserter m.m.

 

När vi var där var det ca 30 grader varmt. Andra år har det regnat så ta med kläder för alla väder.

 

På området finns det platser att köpa mat och fika. Många tar kreditkort & på området finns även Thomas Cook Bank men för att vara på den säkra sidan, ta med kontanter.

 

Varje år görs en katalog om själva mässan där man kan läsa om utställarna, förläsningar, kartor över området osv.
Jag försökte beställa den före vår resa för att vara lite påläst men tyvärr skickar de inte ut dem till utlandet, inte i år i alla fall, så vi köpte den vid entrén. Den kostade i år 4,50 pund – väl värt pengarna.

 

 

TEMA 2010


På mässan blandades olika teman där ”home grown” var själva huvudtemat där trenden att odla sin egen mat inte verkar avta utan snarare tillta.

Shakespears komedier var också ett tema där bland annat ”Mycket väsen för ingenting” & ”En midsommar natts dröm” fanns med.

 

Tematrädgård Shakespeare

 

 

Övriga områden som berördes via mässans show gardens var; miljö och ekologiskt tänkande, hållbar trädgård, design & nytänkande m.m.

 

Några show gardens tog tillfället i akt att få åskådarnas uppmärksamhet på områden som t ex OAB – Over Active Bladder – överaktiv blåsa.
Tänk att man kan använda blommor och trädgård för att förmedla ett budskap som kan vara känsligt & där det många gånger är tabu att prata om det.
Tanken från de som hade gjort den här var att våga prata om det och söka hjälp, för den finns att få. Att inte lida i det tysta.

 

 

Tematrädgård Over active bladder

 

 

HÄR FINNS ALLT! & LITE TILL.
Om du är ute efter någon speciell växt, ett verktyg till trädgården eller nya spännande fröer – här finns allt! och lite till.

Eftersom vi bilade och då det finns en del växter man inte får ta med sig till Sverige så valde vi att satsa på lite frö – t ex Primula. Så i vår källare hemma under extra ljus så är nu dessa vackra blommor på väg upp – oh så spännande.

 

Primula till försäljning på mässan

 

Vi passade även på att titta på alla de blomsterarrangemang som en del hade fått priser och utmärkelser för.

Här fanns även företag som sålde planteringskärl, växthus och orangeri, vattenspel, fontäner, trädgårdsredskap m.m. Det går inte att räkna upp – det är så stort och så många utställare och måste upplevas på plats.

 

Växtstöd formad som en blomma

 

 

UTFÖRSÄLJNING & WHEELIE
En av anledningarna till att vi valde just sista dagen var även att vi hade fått reda på att ett tag före stängningsdags går det en gonggong och då börjar utförsäljningen av både blommor och andra saker som funnits med under mässan.

 

Nu kan man verkligen göra ett kap! Det man då behöver tänka på är – hur ska jag ta med mig det hem?

Jag köpte en liten vagn som kallas för Wheelie box som många säljer på mässområdet och där en del av pengarna går till bröstcancerforskningen. Den är hopvikbar och mycket bra att lägga saker i och dessutom med hjul.

 

Det var en häftig syn när de ca. 1 timma före stängning ringde i klockan och alla rusade till sina favoriter för att kanske göra veckans klipp.

De som hade gjort planteringarna sålde även plantor direkt från sina show gardens. Det budades för fullt!

 

Växtförsäljning på Hampton Court Palace Flower Show

 

 

PÅ VÄG HEM


När väl budandet var färdigt och vi kände att nu är vi mer än nöjda så började alla gå mot utgången och den synen glömmer jag nog aldrig.

 

Alla hade något i antingen händerna, kärror eller varför inte i permobilen – här fanns inga begränsningar på utrymme. Älskar man växter så finns det alltid plats!

 

 

Växter på väg hem i permobil

 

 

 

 

Kategorier

Utomlands
Utländska trädgårdar

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

Utomlands
Utländska trädgårdar

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår