Gott Nytt Trädgårdsår 2016!

Eller som jag kanske ska skriva - Gott Grönt År! För så tänker jag lite med mina odlingsplaner för 2016.

 

Ätbart och ekologiskt. Under året som gått 2015 har jag testat att laga mat baserat på grönsaker som jag varit lite skeptiskt till men blivit helt såld på.

 

Ett exempel är brysselkål. Mums! Lite lägligt så här innan nyår damp frökatalogen ner i brevlådan från Impecta som en liten påminnelse att nu är det snart dax att planera. Brysselkålen är ett givet inköp för 2016.

 

Frökataloger från Runåbergs och Impecta

 

Den går att använda på många sätt i matlagningen men en återkommande rätt vi har haft istället för potatis är att dela brysselkålen i halvor, lägg i en ugnsform, strö över olja, nötter, balsamico kräm och ev. honung. In i ugnen på 200 grader i ca 15 -20 minuter.

 

Brysselkål rostad i ugn

 

Nästa kålsort jag vill odla 2016 är grönkål. Har du inte testat att göra egna grönkålchips - gör det! Så gott! Och nyttigt :)

 

Sist så gjorde jag en soppa på grönkål och toppade med grönkålschips. Men vill du att de ska vara krispiga så lägg chipsen bredvid som ett tillbehör.

 

Grönkålssoppa med grönkålschips

 

Vitlöken är sedan ett bra tag planterad och förhoppningsvis blir det en god skörd. I år blir det även rödbetor, gulbetor, tomater, rädisor m.m. Ja, listan kommer nog bli lång men mest med sådant som är ätbart.

 

Självklart blir det även blommor och en hel del sorter går ju faktiskt att äta. Vi får se vad det blir, spännande!

 

Så nu blir det lite djupdykning hos fröfirmor som Runåbergs, Impecta och Gourmetgarage.

 

Har du något tips på frön som du testat och tycker inte jag ska missa så skriv gärna. Kul att pröva nytt på Gott Grönt 2016!

 

 

 

Kategorier

Ätbart

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

Ätbart

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår