England & Skottland

När vi började planera vår resa så funderade vi mycket på vart vi ville åka och hur vi skulle ta oss dit.

 

Idag är det väldigt billigt att flyga över med lågprisflyg och hyra bil på plats men i och med att vi redan i planeringsstadiet insåg att vi troligtvis kommer hittar massor av roliga trädgårdsgrejer så beslutade vi att ta egen bil hela vägen.

 

Så vi tog helt enkelt och kopierade en karta. Sedan gjorde vi lite prickar dit vi gärna skulle vilja åka och efter det en rimlig resrutt. Datum styrde vi utifrån att vi visste att det var en trädgårdsmässa på gång på Hampton Court Palace som var öppen till och med söndagen den 11 juli.

 

Best show garden 2010

(Reflections of Thailand - Sala Rim Nam: House by the River. Gold, Best Show Garden 2010)

 

 

Gällande boendet så hade vi tänkt att bara bo på bed & breakfast för att det skulle vara billigare men så var inte fallet. På vissa platser är hotell billigare än detta val och man vet inte riktigt vad man får för pengarna. Vi valde att gå med i Accor Hotels före resan och bokade det mesta av vårt boende redan hemma och resten under resans gång på de Ibis hotel vi kunde hitta.

 

Vi bokade även färja Rödby-Puttgarten, Calais-Dover och Harwich-Hoek van Holland i förväg.

 

Här kommer vår resrutt i en lång rad och jag hoppas att vi kan scanna in vår karta så är det enklare att hänga med :)

 

Från Småland, Sverige via Öresundsbron och vidare mot Tyskland och Osnabruck. Vidare mot Brygge och Calais. Över till Dover med P&O Ferries och längs med sydkusten i England till Chichester.

 

Efter några dagar i Chichester vidare mot London och sedan Bath.

 

På väg ut norröver mot Lake District via Ludlow. Sov i Morecambe och Carlisle för vidare färd mot Edinburgh.

 

Från Skottland söderut igen och stopp i York. Stannade en natt utanför Cambridge för vidare transport mot Harwich. Båt med Stena Line (Direct Ferries)till Hoek van Holland.

 

Via Lubeck tog vi oss sedan hem till småland igen.

 

Som ni förstår så var det en lång resa så i efterhand hade vi kanske ändrat lite på några saker som t ex längden på resan.

 

Det blir väldigt intensivt och att byta boende så ofta är kanske inte att rekommendera men vi är mer än nöjda med helheten så är man bara förberedd på det så är det inget problem.

Med egen bil

  • Före resan tog vi och tecknade en försäkring via Falck och något som kallas för Euro Assist. Utifall man blir stående och som i vårt fall fick punktering....mitt inne i Edinburgh så kommer de direkt med en servicebil och hjälper en till en bilverkstad. Det är något som vi verkligen inte ångrar nu så ett bra tips tycker vi. Läs bara igenom villkoren noga före resan för det gäller inte vad som helst.
  • Via vår hemförsäkring hade vi också reseskydd i 45 dagar så vi skickade även efter nya servicekort.
  • När man bilar i England speciellt så tänk på - håll dig på vänster sida!!! även i rondellerna. När man kör av i Dover och det första man möter är en rondell så kör sakta och stanna till lite så huvudet tänker vänster. Man kan bli rätt stressad av när lastbilarna börjar signalera att man inte kör rätt. På färjan över till England kunde man köpa instruktioner om att köra på höger sida - vände sig alltså till britterna som var på väg mot Calais men det fanns inte för oss andra så här får man klara sig på egen hand. Det är inte så svårt som det låter men ett tips - ta det i er takt. De har förståelse.
  • Ett annat tips som vi blev varse om ganska tidigt är att deras vägar är inte som våra. Smala och i dåligt skick. När vi åker 90 km här på våra relativt stora vägar så åker de i den farten på vägar där man knappt kan möta en annan bil. Det betydde att när vi hade suttit hemma och gjort vår resrutt inte förstod att det skulle ta så mycket längre tid att ta oss från en punkt till en annan. I England tar bilresan mycket längre tid än vad vi räknar med i Sverige så lägg till lite extra tid.
  • När vi var där så var det dessutom vägarbeten och då vägarna redan är i dåligt skick från början så gjorde det inte saken bättre. Så glöm inte GPS´en - då finns möjligheten att ta alternativa vägar och i vissa fall även få förvarning om köer.
  • Visst finns det motorvägar i England men de är inte många så vill man komma fram fort och bara avverka en sträcka - välj då motorväg om det finns. Har du tid, välj små - Englands landsbygd är fantastiskt vackert!
  • Skottland däremot har bättre vägar upplevde vi.

Boende

Vi gick med i Accor hotels före resan och valde Ibis hotell på så många stopp som möjligt. Vi visste då vad vi fick eftersom de flesta Ibis ser likadana ut och samlar poäng. Hotellkedjan finns över hela världen.

Där det inte fanns Ibis bokade vi boende via www.booking.com.  De har bra erbjudande om man är ute i god tid och vi var nöjda med de flesta hotellen vi hamnade på med något undantag.

 

Vi hade också med oss dator under resan och de flesta hotell kan erbjuda uppkoppling mot en liten summa men en del hotell som ligger ute på landet har tyvärr inte någon bra täckning så det funkar inte alltid. Tänk på att ta med adapter då deras eluttag inte är samma som våra.

 

 

Länkar

Några länkar som kan vara bra att ha vid planering av resa.

Visit Britain
De har också ett kontor i Stockholm där jag köpte bra bilkartor före resan. De säljer även biljetter till evenemang i England.

Booking.com

Ibis

P&O Ferries

Direct Ferries

 

Kategorier

England
Utomlands
Resor

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

England
Utomlands
Resor

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår