Ekologisk odling

Giftfritt och närproducerat

För ett tag sedan gick jag en kurs i ekologisk trädgårdsodling. Vår kursledare sa att - citat - "du kan endast vara säker på att det du odlar själv är giftfritt". Vem vill stoppa i sig gift?

Jag har ingen jättestor trädgård men har tagit till mig alla tips och råd från kursen och håller så sakta på att ändra i mina odlingar.


Jag vill att min trädgård och min jord ska vara fri från gift så att jag på naturlig väg får friska och fina plantor som jag sedan kan äta och njuta av.

Dessutom tror jag att ekologisk odling uppskattas av alla de småkryp, fjärilar och fåglar som också hämtar sin mat från min trädgård.

 

Idag är det fler och fler producenter av både grönsaker, frukt, mejeri och kött som producerar ekologiska produkter som vi kan hitta i våra affärer.
Men det finns inget härligare än att hämta sina egna grödor som man själv har sått och veta att det är fritt från gift och dessutom närproducerat.

Här kommer jag att skriva om producenter som odlar ekologiskt och hur man i sin egen trädgård kan göra så att man få en giftfri och närproducerad tallrik på bordet. 

 Potatis i odlingssäck

 

Egenodlad potatis

Potatis i egen odling - mums!

 

Ekorundan

Där jag bor så finns det inte så många bönder som säljer ekologiska varor ännu till privatpersoner.
Däremot i Skåne har en förening startat vad man kallar "Ekorundan" för att sprida det ekologiska budskapet.

Några dagar under september månad varje år kan man besöka gårdar som odlar och driver sitt jordbruk ekologiskt. Här finns möjligheten att få kunskap om hur man går tillväga och även köpa deras produkter. Jag kan varmt rekommendera att åka en tur till Skåne och få inspiration. Det är skillnad att smaka det som de odlar och säljer och det som vi köper i affären.

Gå in på Ekobonden för årets program.

 

 

Kategorier

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår