Djuren i vår trädgård

Det kvittrar och surrar för fullt i vår trädgård just nu. I vår avenbok satte vi upp en fågelholk förra året och dom nya hyresgästerna ska få eller har fått tillökning.

 

Fågelholk i vår avenbok

 

Det är ett par svart vita flugsnappare som boat in sig och kommer man för nära så blir det ett fasligt liv. Precis som det ska vara. Igår när jag kom hem från jobbet låg det en katt på vår trappa som lugnt lunkade iväg från trädgården. Vilka varningsrop det kom från flugsnapparen. Att en så liten fågel kan höras så starkt!

 

Idag så kom äntligen nötväckan tillbaka som bott flera år i rad i en annan av våra holkar. Dom blir inte lika irriterade när man kommer nära och det är ett riktigt roligt skådespel när de klättrar upp och ner på trädstammen.

 

Under vår altan bodde det förra året en igelkott som fick 9 ungar!!! Vilken tur att vi hann och se dom när vi var hemma några dagar under semestern. Dom var inte ett dugg rädda för oss så vi kunde både fota och filma :) Finns det något mer underbart att få leva så här nära naturen.

 

Igelkott dricker vatten

 

 

 

Det man ska ha i åtanke med igelkottar är att det finns andra djur som använder dom som värddjur - loppor! Det fick jag erfara. När dom hade flyttat ut så skulle jag gå ut på altanen och hade shorts på mig. Tilläggas ska att vårt golv är inte isolerat. Helt plötsligt känner jag hur något attackerar mina ben och biter sig fast! AJ!!!! Vi fick kalla in Anticimex.....

 

Trots detta så välkomnar vi familjen Igelkott det här året igen. Dom äter trots allt sniglar och det är vi glada för. Min man har dessutom byggt ett igelkottsbo - vi får väl se om det duger eller om dom flyttar in i sin gamla lya. Vi har som många andra den spanska skogssnigeln så om dom kan minska ner det antalet så får väl vi stå ut med loppor.

 

 

Sniglar med hus har jag fått höra inte gör lika stor skada som den spanska skogssnigeln så den här får väl krypa vidare.

 

Snigel med hus

 

Som ni kanske har läst på bloggen under "reportage" så är vi väldigt förtjusta i fjärilar, humlor och bin. Nu är dom i full gång och deras bakben är fulla av nektar, gå gärna in och läs under fliken med samma namn hur du kan få fler till din trädgård. En annan flygare som också gör nytta i trädgården är nyckelpigan - äter gärna bladlöss.

 

Nyckelpiga på blad

 

Vi köpte på en av våra resor en humleholk för vi tänkte att det kunde ju vara lite trevligt för dom när det blir kallt ute...trodde vi men just nu huserar någon annan med gadd där inne så det är upptaget för tillfället.

 

Humleholk och klematis

 

Getingbo i humleholk

 

 

Kategorier

Djur som går & kryper
Djur
Fjärilar, humlor & bin

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

Djur som går & kryper
Djur
Fjärilar, humlor & bin

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår