Dags att förgro potatis

En del kallar den för pära, någon säger jordäpple och andra kallar den för pantoffel eller jolappel, kärt barn har många namn :) Om du inte har odlat egen potatis - testa för det är sååå gott!

 

Nu börjar det blir dags att förgro sättpotatisen. I påskhelgen var vi en sväng på konstrundan i Skåne och förutom att se på konst passade vi på att besöka lite gårdsbutiker.

En butik heter Larsviken och ligger söder om Höganäs och potatis är deras passion. Här på gården har de även Chipseriet där de tillverkar Larssons chips - så goda! Som det står på deras påsar - delikatesschips från myllan till hyllan :)

 

Chips från Chipseriet

 

Förutom potatis och annat som odlas och föds upp på gården så säljer de i sin gårdsbutik även delikatesser från väl utvalda producenter och är man en pelargonnörd som jag så kan man även köpa det. Så det blir definitivt en tur hit igen på semestern.

 

Gårdsbutik Larsviken

 

Sättpotatis hos Larsviken

 

Om du inte har möjlighet att åka till Larsviken så har de även butik på nätet där de säljer lite av sina produkter.  Här är en länk till deras hemsida.

 

Det finns lite olika sätt att förgro sättpotatisen och jag tänker testa två av dem.

 

Några potatisar ställer jag ljust och svalt i ett fönster och en bättre hållare än äggkartong finns inte så släng inte dem när du tagit de sista påskäggen utan använd som hållare för dina sättpotatisar.

 

Potatisar i äggkartong

 

Några potatisar sätter jag i lite jord ljust och svalt. Sedan håller jag jorden lite lätt fuktig. Då kommer det förutom groddar även bildas rötter och när det är dags att plantera ut så har man en färdig planta. Läs mer här hur du sedan går tillväga när det är dags för sättning - plantera ut potatisen.

 

Potatis med groddar

 

Om man inte vill plantera ut potatisen i ett land så går det bra att både plantera i en kruka eller i en säck. När vi reste runt i England för några år sedan fick vi tag i jätte bra säckar och de finns även i handeln i Sverige idag.

 

Lätt att rengöra och lätt att flytta om man så önskar. Tänk på att det ska vara hål i botten på behållaren så vattnet kan rinna igenom.

 

Öppningsbar odlingssäck

 

Odlingssäck

 

Lycka till med planering och plantering och dröm om nykokt potatis, smör och flingsalt  - mums!

 

 

Kategorier

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår