Chelsea Physic Garden

Bakom en hög mur, mitt i London ligger det en skatt för alla som är växtintresserade - Chelsea Physic Garden.

 

Trädgården har sin början redan 1673 då Apotekarsällskapet övertog tomten för att odla och studera medicinalväxter.

 

Stor kardborre
Den här växten heter Arctium Lappa - Stor kardborre. Fröna används inom traditionell kinesisk medicin mot reumatism, gikt och hudutslag.
Det kan även användas vid halsinfektioner och förskylningar.

 

På den här tiden låg tomten precis brevid floden Themsen. Sällskapet hade egen kajplats och ett pråmhus så det lätt kunde transportera sig.

 

Det var inte så enkelt för apotekarna att driva trädgården och hitta lämpliga trädgårdsmästare.

 

1712 köpte Dr Hans Sloane godset Chelsea Manor med tillhörande trädgård. Han var mycket postitiv till apotekarnas arbete och lät dem mot en årlig avgift arrendera trädgården.
Förutom avgiften så fick de gå med på att trädgården skulle underhållas och bibehållas som Apotekarträdgård. Dessutom skulle de samla in och pressa ett antal växter per år som sedan skulle lämnas över till "The Royal Society". Än idag finns en samling pressade växter sk. herbarium att beskåda på "Natural History Museum".


Chelsea Physic Garden

Philip Miller & Carl von Linné

Förutom Dr Hans Sloane så präglades trädgården av en annan person - han anställde Philip Miller som trädgårdsmästare.
Mellan 1731 och 1768 fick Miller i uppdrag av Sloane att skicka bland annat de första bomullsfröerna till de nya kolonierna i Georgia i Amerika.

 

Att nämnas kan också att Miller har ett finger med i dagens Kew Gardens och att det är hans efterträdare på Shelsea - William Forsyth - som har namngett växten Forsythia.

 

Carl von Linné besökte också trädgården och träffade både Sloane och Miller. Linné var redan då känd för att ha klassificerat växterna i "Systema Naturae" och det tog många år efter Linnés besök innan även Miller gjorde likadan kategorisering.

 

Carl von Linné på Chelsea Physic Garden

 

Dagens Chelsea Physic Garden

Idag ligger trädgården inte lika nära Themsen som förr. På grund av att man var rädd att Themsen skulle svämma över så byggdes "Chelsea Embankment".

 

I trädgården finns det näst intill allt och be om en guidad tur för att få så stor behållning som möjligt.

 

röd solhatt chelsea physic garden

 

Än idag bedrivs det utbildning i trädgården. Här jobbar man även med att bevara och forska om växter och då även inom det medicinska området.
Man har nära samarbete med t ex Royal Botanic Garden of Kew, the Eden Project, the Botanic Garden at Edinburgh osv.

 

Tropiskt växthus

 

Här blandas tropiska växthus med woodland, "garden of World Medicine" med växter från Jamaica för att fira Dr Hans Slaone´s födelsedag och hans besök i Karibien (en utställning när vi var där sommaren 2010), ovanliga pioner med växter som används vid tillverkning av parfym och kosmetika och även växter för att framställa tyger.

 

garden of world medicine

 

På området finns det även ett café och en butik. Om man vill kan man även hyra platsen för t ex bröllop eller andra event.

Om du är nyfiken och också vill besöka trädgården, gå in på Chelsea Physic Garden

 

 

Kategorier

Utländska trädgårdar

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

Utländska trädgårdar

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår