Växthus

Ett växthus - huset där det växer, är det så enkelt?
Ja, tanken med växthuset från början var nog att där driva upp plantor med hjälp av den enorma värme som alstrades via glaset från solen.

 

Här kunde man få kraftigare och tidigare skördar och odla sådant som inte gick att odla på friland.

 

Än idag används växthuset till detta men jag tror att fler och fler sätter in en stol, ett litet bord och sitter ner och bara njuter medans växterna frodas och vi med.

 

Vad man än ska använda det till så finns det lite frågor som kan vara bra att besvara för sig själv för då tror jag att man får ut maximalt av det nya huset.

 

Vad ska jag använda det till? Vad ska det ha för funktion?

 

Fundera på hur stort ska det ska vara.
En ny lag från och med 2008 är att nu får man bygga 15m2 i stället för 10. Gå in på din kommuns hemsida och ta reda på alla regler för byggnation även om det är ett 15m2 växthus. Det beror helt och hållet på vad du redan har på din tomt.Behövs bygglov?
Ska bygget dessutom ligga nära tomtgränsen så behövs ofta ett godkännande från grannen.

 

Storlek, bredd, längd och höjd?

 

Växthus Elmia Garden

 

Glöm inte höjden, många växter blir höga och det är inte roligt för den som är lång att behöva böja sig varje gång man ska in i växthuset. Ta alltid till lite extra så att det blir rymd både för dig och dina växter. Det är mycket lättare att arbeta då.

 

Var ska det ligga? Gör en skiss över trädgården med alla byggnader, större träd och buskar, häckar och rabatter. Använd som grund er tomtkarta.

 

När du planerar läget så ta reda på var solen står mitt på dagen så att du vet var skuggorna faller. Kolla vilka träd och buskar som kan skugga växthuset.

 

För att få rätt mått på ritningen så mät i verkligheten var det kommer att hamna så att det blir rätt proportioner.

 

Vilket material är bäst att bygga av – aluminium, trä, glas, plast eller till viss del tegel?

Form & stil?

 

Växthus Floreas

 

Vad det gäller stommen så tänk på att när snö faller blir det tungt. Du kanske vill binda upp dina växter i växthusets stomme och fästa dukar och bubbelplast i taket som skydd. Stommen får därför inte vara för vek. Om du väljer trä så tänk på att impregnerat trä kan innehålla ämnen som skadar växterna.

 

Tänk på att plast och glas blir väldigt varmt. En lösning är att använda bubbelplast, skuggväv , syntetväv eller annat material för att skydda mot stark sol och även isolera med på vintern.
Det finns olika sorters glas och plast t ex. där tjockleken på glaset ger maximalt ljusinsläpp men går lätt sönder.

 

Termoglas eller kanalplast av polykarbonat isolerar bra och förlänger säsongen. Ta redan på vilket material som passar bäst för dig. Vilken funktion det ska fylla.

 

Underhållsfritt? Isolering? Uppvärmning? (elslingor kan t ex läggas i vid gjutningen av grundplattan)Solpaneler? Ska det finnas tillgång till el?

 

Golvmaterial? Ska du ha en fast beläggning på golvet eller odla direkt i jorden?
Det är både för och nackdelar. Fördelen med bar jord är att växternas rötter når djupare ner i jorden t ex vindruvor och persikor. Nackdelen är spridningen av skadedjur och sjukdomar.

 

Ska du ventilera manuellt eller automatisk? Optimal temperatur i ett växthus på dagen är 25 grader och ca 15 grader på natten sommartid.

 

Växthus Rosendal


Men alla växthus måste kunna ventileras annars är risken att det uppstår växthuseffekt.

 

Se till att det finns ett flöde i utvädringen så att ventilationen blir effektiv. I vissa fall behöver man även installera en fläkt.

 

Ska det finnas möjlighet till vatten inne? Självbevattning? Brunn så att vattnet kan rinna undan?

 

En viktig fråga är ju alltid – vad får det kosta? Kan jag köpa begagnade delar eller måste jag köpa nytt?

 

Idag kan du köpa ett växthus i ett paket som du själv monterar eller anlita en arkitekt som skräddarsyr det utifrån dina önskemål och bygger det på plats.

 

Sedan beror det ju på hur händig man är själv eller vilka kontakter man har. Har du möjlighet att gjuta en platta själv gör det ju ganska mycket, kan du dessutom mura och snickra så har du sparat in många tusenlappar. Materialet kanske inte är så dyrt men det är hantverkstimmarna.

 

Man måste inte nödvändigtvis gjuta platta som botten när man bygger ett växthus, man kan använda nedgrävda leca block men det blir inte lika stabilt.

 

Ibland ska man inte stirra sig blind på pengar – det är bättre att tänka långsiktigt och kanske spara lite längre så att man får det man önskar sig. Så tänk hellre lite för länge – hasta inte iväg. Resan till drömmen är också en del av upplevelsen.

 

Det många glömmer är att planera in hur det ska se ut utanför byggnaden. Ska det vara grus, sten, plattor? Eller gräs?

 

Växthus Göteborgs Lustgårdar

 

Om man ändå ska gjuta en grund till själva huset så får man inte missa att planera det som ska vara runtom. Grundarbetet är alltid viktigt.

 

Skadedjur

Ett kapitel som man helst vill slippa att läsa om är just skadedjur.
Tyvärr har jag personliga erfarenheter och då av sköldlöss.

 

Vi hade ett jättefint olivträd och ställde det på vår veranda. Vi tänkte att vi skulle skydda det från vind men har nu i efterhand fått veta att det är precis det vi inte skulle gjort.
När det är varmt ute så ska man lufta det. Vi hade dessutom inte någon fläkt på verandan så luften stod still och vips så hade vi sköldlöss.

 

Sköldlöss livnär sig på sav som de tar direkt från växtens kärlsystem. De är svåra att bli av med då deras sköld skyddar dem mot insektsmedel. Det man kan göra är att borsta bort dem eller ta en pincett. Det ska visst finnas medel mot sköldlöss i handeln men jag vill inte använda kemiska medel.

 

Jag började med att ställa ut det och sprutade det med såpvatten, plockade sköldlössen försiktigt förhand men tyvärr hade det gått för långt.

 

Man lär sig alltid något nytt och i boken "I växthuset" så skriver Marie lite om de vanligaste skadedjuren och hur man får bukt med dem och vad man ska göra för att slippa få ohyra.

 

På egen hand

Om du på egen hand nu vill läsa mer om hur du lyckas med ditt växthus så kan jag rekommendera:

 

”Glädjehuset – Att skapa sin egen oas” av Ulla Hasselmark.
Vackra inspirationsbilder, bra information om hur ett växthus växter fram, groddar, växtval, adresser till de som säljer växthus, tips och råd.

 

Andra böcker är "I växthuset - Sinnlighet året om" av Marie Åberg Secher och "Växthus & uterum" av Gunnel Carlson, Eva Braun, Jögen Schwartzkopf och Åke Truedsson.

 

Några exempel på ställen där man kan köpa växthus är;
Willab TrädgårdClassicum Växthus, Woxnadalens Lusthus, Rexton & Rosenberg Wase.

 

Källor: egen erfarenhet, tidskriften ”gör så här” nr 5/2005, reportage från Aftonbladet.se 2001-08-19 samt de böcker jag rekommenderat.

 

 

Kategorier

Växthus & orangerier

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

Växthus & orangerier

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår