Trädgård på recept?

De flesta gånger jag har varit ute i min eller andras trädgårdar så har jag fått ny energi och känner mig både piggare och gladare. Någon som känner igen sig?

 

Jag tror att trädgård på recept skulle kunna förändra många människors liv och tillfrisknande - vi kan väl kalla det Ett Grönt Recept.

 

För några veckor sedan var jag på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. När man sitter där som anhörig och väntar och kanske inte känner för att springa in på ett bullrigt köpcentrum utan man vill hämta kraft och energi och kanske stilla sin nervositet lite så blev jag så glad när jag såg några skyltar i foajén - en karta visade att man kunde gå en slinga runt området. En kort, en lite längre.

 

Skylt Slingan Länssjukhuset Ryhov

 

Solen sken och jag behövde få lite luft och tänka på något annat. Följde skyltarna och tog en promenad. Ut i hösten, ut i solen och helt plötsligt möter jag en ny skylt - " Tränings-Trädgård".

 

Tränings-trädgård Ryhov

 

Här växte solrosor, perenner, ätbart, örter m.m. och mitt i allt hör jag ett porlande - vatten. Jag känner ett sånt lugn när jag hör vatten.

 

Vatten i tränings-trädgård Ryhov

 

I närheten hittade jag även några bänkar där jag kunde slå mig ner och njuta av vackra blommor.

 

Solhattar vid naturstig

 

Rabatt vid naturstig

 

Blommor längs naturstig Ryhov

 

När jag kom tillbaks in till sjukhuset igen så hade jag fått frisk luft och lite mer ork och energi. Va viktigt det är med grönområden och små oaser mitt bland byggnader och betong. Det är blir en mjukare och mer välkomnande miljö. En plats att andas på.

Några som plussade på min energi var Pop-Ulla & clownen Plopp som jag sprang på i korridorerna. Vilka solrosor!

 

pop-ulla och plopp

 

För många år sedan jobbade jag inom äldreomsorgen och på innergården hade man byggt ett lusthus där det bland annat växte vindruvor. Flera gånger tog jag med mig de boende som så gärna ville ut i växthusvärmen och plockade vindruvor. Som de smakade och så glada de var och njöt. En liten utflykt, till värmen, till det gröna - det gjorde deras dag.

 

Fler gröna recept hoppas jag på i framtiden. Det är en av vägarna tror jag till bättre hälsa.

 

 

 

 

Kategorier

Trädgårdar Götaland

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

Trädgårdar Götaland

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår