Tasha Tudor

En bok som äntligen har kommit i mina ägor är Tasha Tudors Trädgård.

 

Tasha Tudor hade ett förflutet som en av Amerikas populäraste illustratörer och författare av barn – och kokböcker.


Att hon dessutom var en hängiven trädgårdsfantast med mycket kunskap och erfarenhet inger respekt.

Hon bodde i Vermont och levde där som man gjorde i New England förr i tiden i ett hus som såg ut att ha stått där i evigheter men sanningen var en annan.

 

Tasha bad sin son Seth bygga huset och att utgå från en mangårdsbyggnad från 1740 i Concord, New Hampshire. Resultatet blev ett hus där interiör och exteriör såg medfarna ut, låga dörrposter, ojämna golvplankor och allt byggt med handverktyg.

 

En dam som inte var så förtjust i 1900-talet utan gärna levde i enkelhet, harmoni och en del avskildhet.
På gården levde förutom Tasha hennes corgier (en hundras), enögda katten Monou, solfjädersduvor, zebra finkar, nubiska mjölkgetter och killingar, papegojan Kapten Pegler, tupp och hönor och alla hennes växter.

 

Hon föredrog saker och ting med en historia och det var genomgående i hennes trädgård och hon tillämpade många metoder som andra hade glömt för länge sedan.

 

Trädgården

Boningshuset ligger på en kulle och om man kliver ut genom ytterdörren och ut på terrassen breder en magnifik trädgård ut sig.

 

I boken följer vi ett år i Tashas trädgård med start i mars då fröpåsar i ett stort antal anländer till gården och som hon beställer från kommersiella fröfirmor och från hobbyodlare i hela Europa.
Många vänner hjälpte henne i sökandet efter de fröer som stod högt upp på hennes önskelista.

 

Det som kan nämnas är att Tasha visste vad hon ville och inte ville ha. Om hon väl hade bestämt sig för vad hon ville ha så fick hon tag på det med sin envishet, charm och beslutsamhet.

 

I sitt växthus växte hennes kamelior, jasmin, klivia, ginst och akacia. Dessutom gullvivor och pelargonier som väntade på att få komma ut till sommaren och rosmarin och örter som också väntade på sin tid.

 

Våren

Under våren kom snödroppar, krokus, scilla och vårstjärna.
Stentrappan från källaren var fullpackad med krukor med tazetter, narcisser, tulpaner, liljekonvaljer och krokus. Vid påsk tog hon efter hand fram kruka efter kruka och kunde under en längre tid njuta av blomsterprakten från sina fönsterbänkar.

 

Primulan var en av hennes passioner och hon var medlem i Primulasällskapet så att hon genom medlemsavgiften fick sällskapets frölista. Dessa planterades i välkomposterad getgödsel blandad med multnande löv i terrakottakrukor. Övriga favoriter var enkla stockrosor och lavendelblå penséer.

 

Nyfiken på Tasha Tudor

Nu tänker jag inte berätta så mycket mer utan jag tycker att du ska låna boken på biblioteket eller köpa den. Hoppas jag gjort dig nyfiken och jag lovar att du kommer fastna i den under en längre tid och dessutom vilja återkomma till den.

 

Genom Tovah Martin som skrivit texten och Richard W Brown som fotograferat samt akvarellmålningar av Tasha Tudor får man förnimma en trädgård som inte är lik någon annan.

 

Helst av allt skulle jag vilja besöka den här trädgården men är så tacksam att jag genom boken kan få en smak av enkelhet i ett himmelrike förvaltat av Tasha Tudor.

 

Till slut något som Tasha sagt och som sann konstnär;

”Jag gör inga riktiga blomsterarrangemang. De växer bara fram, alldeles som trädgården”

 

Tasha Tudor gick bort 92 år gammal den 18 juni 2008.

 

Kategorier

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår