Tage Andersen

Långt från stadens puls ligger Gunillabergs säteri. En gång drottning Kristinas jaktslott men även bostad åt landshövding Johan Printz.

 

 

Huvudbyggnaden hos Tage Andersen på Gunillaberg SäteriGunillabergs säteri

 

När jag var liten och hade släkt i Bottnaryd så vet jag att vi åkte förbi skylten och jag tror att vi till och med var uppe och vände vid Gunillaberg.

 

Vilken skillnad att idag besöka den här platsen. Nytt liv har kommit till gården genom att konstnären Tage Andersen tagit det till sitt hjärta och påbörjat en förvandling som stavas – Fantastiskt!

 

Konstnären Tage Andersen

Tage Andersen i egen hög person

 

 

Jag har träffat på Tage Andersen förut – Norrvikens Trädgårdar. Jag hade förmånen att ha Villa Abelin som min skolsal under två år när jag studerade på Yrkeshögskolan Turism & Service. Under den tiden var det Tage som hade hand om skapandet av den vackra trädgården.

 

Fågelburar så stora och vackra som mötte oss med sång varje dag, formklippta träd, annorlunda blomsterarrangemang och ställningar som i sig var konstverk sammanvävda med det vilda och vackra som bara en växt kan frambringa. Natur och konst i ett.

 

Om jag var imponerad av det Tage gjorde med Norrviken så känner jag starkt att här på Gunillaberg kan han ta ut svängarna mer och göra det på sitt sätt, i äkta Tage stil.

 

Formklippta buskar på GunillabergBakom det formklippta kan man se en vacker damm - så vackert och avkopplande.

 

 

HARMONI & NYFIKENHET


Vi åkte till Gunillaberg i slutet på juni 2012 då det passade oss just då men om man vill se någon speciell växt i sin mångfald så kan man ju planera lite utifrån det.
Om du gillar liljor så är det här ett toppenställe för dig – det är en av Tages favoriter så ni kan ju tänka att där spar han inte på krutet.

 

För att förklara lite vad som möter dig är att efter en slingrig bilväg genom småländsk skog så öppnar landskapet upp sig och där, mitt i ligger gården med sina hagar, ängar, konstverk, blomsteruppsättningar & mycket mer som bara kan upplevas på plats.
Ett permanent orangeri är på gång men när vi var där så fanns det möjlighet att gå in under tak och köpa lite fika. Mycket mysigt och gott.

 

Entrébyggnad på Gunillaberg Säteri

På säteriet finns det en butik och här betalade vi även för entrén till trädgården. Så många vackra saker.

 

 

Bakom huvudbyggnaden går det en brant väg ner till ravinen där vattnet flyter fram och i träden hänger konstverk. Även i ravinen ligger det lusthus – nästan lite mystiskt inbäddat. Massor av olika djur möter dig fram från parkeringen till huvudingången – allt i harmoni med Tages känsla för det obehandlade, levande och skapande.

 

Konstverk på Gunillaberg SäteriDet är inte bara ute det finns konstverk utan även inne i husen – det är alltid med det där lilla extra som gör att man blir så nyfiken på hur Tage fått fram känslan av att allt är i harmoni.

 

 

Vattenspel på Gunillaberg

Något som också återkommer är vatten – som ett centrum på gårdsplanen mitt i den vilda ängen porlar vattnet genom konstverk skapat av Tage.

 

 

MUSIK OCH DANS
På Gunillaberg har Tage även förenat natur med musik och dans. Missa inte att kolla programmet för nästa säsong och boka in en förtrollad kväll tillsammans med balett eller opera under bar himmel.

 

 

 

BUTIK I KÖPENHAMN SAMT LÄNK


I Köpenhamn har Tage Andersen en butik. Man får betala inträde för att gå in men det är det värt om man tycker om Tages konst så missa inte det. Även när man vill besöka Gunillaberg är det inträde men jag lägger gärna en slant för att få ta del av denna vackra skapelse.

Om du vill veta vad som är på gång just nu i Köpehamn eller på Gunillaberg så gå in på Tage Andersen.
Här finns det också många fler och fantastiskt fina bilder från Gunillaberg.

 

 

Kategorier

Svenska trädgårdar
Trädgårdsprofiler

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 


Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

Svenska trädgårdar
Trädgårdsprofiler

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår