Snabba bilar och varma bad i Belgien

Under året som gått har vi varit på semester i Belgien, ett land vi talar väldigt lite om men som förutom choklad, EU-högkvarter och kissande pojken Manneken Pis är känt för så mycket mer. Vad sägs om snabba bilar, härliga varma bad, naturliga källor och vackra parker? Inte långt från Liege i södra Belgien där vi hade hyrt en lägenhet ligger en Formel 1 bana - Circuit de Spa Franchorchamps. När vi var där gick det inga F1 tävlingar men en "25-timmars" tävling med VW-baggar och det gick undan!

 

25-timmars tävling med VW-baggar på Circuit de Spa

 

Det rök om däcken i kurvorna och det klassiska motorljudet som man måste uppleva på plats var öronbedövande. Vilken känsla! Kan ju nämnas att jag hade en dröm som liten att bli rallyförare :)

 

 

Bland gröna kullar och mycket kuperad terräng ligger Spa-banan. Belgien är väldigt grönt och frodigt och det kunde jag aldrig ana. Det som saknas är väl sjöar att bada i men tur då att det finns spaanläggningar. Det är en bit att gå från själva parkeringen till depån men värt promenaden då man kommer så nära hela tävlingen, alla teamen som arbetar runt respektive tävlande och de häftiga bilarna. Något som imponerade på mig var de snabba bytena mellan förarna och även en del av de lastbilarna som de bodde i som förlängdes både på bredden och tvären, såg lite ut som husvagnen från Calle Ankas julafton. Vad jag kan förstå så är det ingen billig sport och det gick nog åt en hel del sommardäck och fälgar under loppet.

 

Precis när vi var på väg hem från tävlingen och står precis i en kurva som ligger precis strax före depån, då smäller det. Någon som tänkte gena rätt över blev påkörd i sidan och det smäller rejält. Förarna klarade sig oskadda men bilarna gick inte att köra vidare med och dom breda däcken pekar åt alla håll än framåt.

 

Efter en dag på banan och fullt ös så var det så gott att ta sig till orten Spa för många härliga bad och dricka brunn i deras naturliga källor. I en jättegammal byggnad i Spa ligger turistbyrån och där fick vi med oss bla kartor över området. Vi visste att vi ville till det kända Termes de Spa - en badanläggning som ligger uppe på berget dit man både kan åka linbana eller ta bilen men vi ville också passa på att dricka brunn.  Inne på turistbyrån finns en källa som vi testade och det man ska veta är att det luktar en hel del svavel och smakar järn men man vänjer sig och på något konstigt sätt känner man sig så hälsosam. Runt om Spa ligger det flera källor som man kan besöka och dricka ur.  Kända personer som t ex Tsar Peter den Store åkte hit till Spa för att dricka brunn. Här har hänt mycket om man är intresserad av historia.

 

Centrum i staden Spa

 

Innan vi tog oss upp till det stundande badet och solstolarna passade vi på att inta en bänk i den vackra parken, köpa en glass och njuta av den sprutande fontänen mitt i centrum där världens äldsta kasino ligger. Vatten ger så mycket liv till en park och till våra trädgårdar och är det något jag vill ha mer av hemma i vår trädgård så är det vatten. På något sätt är det rogivande och avkopplande. Dagen till ära höll de på att förbereda för en stor festival och vi var tacksamma att vi var här just denna dag innan alla turister invaderade idyllen Spa. Äntligen dags för ett dopp!

 

 

Kategorier

Utomlands
Resor

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 


Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

Utomlands
Resor

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår