Signe Persson-Melin

En person som jag förknippar med trädgård och Ulla Molin är formgivaren och keramikern Signe Persson-Melin.

 

Ulla och Signe samarbetade under många år och ett exempel är rådgivnings- och inspirationsverkstaden ”Gröna Gården” i Helsingborg. Tillsammans stod de för ett nytt sätt att utforma en trädgård i både funktion och form.


Foto av Signe Persson-Melin i sin ateljé

Bild på Signe Persson-Melin i arbete.

Den skånska leran tar form

Signe föddes 1925 i Tomelilla och under uppväxten hoppade hon av läroverket för att praktisera på en krukmakerifabrik i Lomma. 19-år gammal var hon praktikant hos Andersson & Johansson (sedermera Höganäs Keramik). Därefter följde studier i Köpenhamn och på Konstfack.

 

1948 startade hon en egen keramikverkstad i Malmö och under Helsingborgsutställningen 1955 kom hennes genombrott med en serie kryddburkar i keramik.


Föremål formgivna av Signe Persson-Melin

Formgivning

1985 blev hon Sveriges första professor i formgivning vid institutionen för glas och keramik på Konstfack.

 

Signe arbetar både i keramik, glas, porslin, betong, metall och på senare tid i aluminium.

 

En del klassiker som Signe har formgivit är t ex glaset ”Ruben”, serviserna ”Chess” och ”Signum” och glasburken ”Sill i kvadrat”.

 

På senare tid har hon formgivit t ex ”IVÅG” i betong med fågelbad, trädgårdsplattor och krukor och växtkärlet av aluminium ”Gråsippan” .


Gråsippa Signe Persson-Melin vid entré

 

 

Signe Persson Melin Gråsippa

Utställningar

I dag finns hennes konstverk utställda både i Sverige och utomlands; Nationalmuseum i Stockholm, Röhsska Galleriet i Göteborg och Kundstindustrimuseet i Köpenhamn, Museum of Modern Art i New York, Victoria & Albert Museum i London och GIFU Museum of Modern Ceramic art i Japan.

 

Hon har även smyckat offentliga platser som t ex T-centralen i Stockholm, Nya Folkets Hus i Stockholm och altarskärmen av stengodsmosaik i Trönö kyrka.

 


tekannor av Signe Persson-Melin

 

 

Kategorier

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår