Orkidéer

I ett fönster och på en bänk mot norr i vårt hus står det idag flera olika sorters orkidéer. Annat var det för några år sedan, jag vågade inte köpa några för jag tänkte, det klarar jag aldrig.

 

Orkidéer i orkidérummet

 

Jag googlade på tips och råd hur de skulle skötas och testade nog det mesta. En del klarade sig och någon eller några har man ju fått slänga under åren.

 

Rosa Brudorkidé

 

Jag började fundera lite på hur de växer ute i naturen därifrån de kommer. Där klänger en del sorter t ex.  i toppen på träd i ständigt fuktig miljö utan någon jord men så är ju svårt att ha dem hemma. Har även varit på botaniska trädgårdar både i Sverige och utomlands och där växer de till stor del så nära sin uppväxt miljö som möjligt. obs! Det gäller inte alla orkidésorter utan en del växer på annat sätt så ta reda på vad för sort du har.

 

Mossa i orkidéplanta

 

Jag började testa att ha dem i vatten hela tiden och än så länge så har jag inte slängt en enda.

 

Orkidéjord och vatten

 

Naturligtvis planterar jag dem först i orkidéjord så rötterna får det luftigt, sedan fyller jag på med vatten en bit upp så det finns fukt och sedan gör jag inte så mycket mer. Fyller på med vatten vid behov och låter dem inte torka ut.

 

Närbild fläckig och prickig brudorkidé

 

När en stängel torkar efter blomning klipper jag bort den försiktigt och blir något blad gult så lossnar den av sig självt när det är dags.

 

Blommor på fläckig och prickig orkidé

 

Närbild rötter på orkidé

 

När blomman blir för stor för krukan (som ovan bild) och har blommat över och gått i vila så tar jag försiktigt bort den gamla jorden och fyller ut med ny. Sedan får den vatten igen. På bilden ovan så ska även den blomman få en större kruka när jag planterar om.

 

Blommor på brudorkidé

 

Oftast när man köper en orkidé i affären så kommer de i en plastkruka men när jag planterar om dem första gången så klipper jag försiktigt bort krukan och planterar direkt i en glasbehållare. Vad jag förstår så vill luftrötterna ha ljus så därför använder jag genomskinliga behållare så mycket som möjligt.

Jag ger inte någon näring utan de har klarat sig bra ändå.

 

Blomman på gul orkidé

 

Närbild på gul orkidé

 

En av orkidéerna jag har är flera år gammal, nu kommer den med dubbla stänglar :) Wow! Återkommer med bilder på blommorna när det är dags. Än så länge är det knoppar.

 

Blomstänglar på orkidé

 

Blad och rötter på orkidé

 

En del blommor doftar - både starkt och annorlunda men gott för det mesta.

 

Närbild röd orkidé

 

Blommor på doftande orkidé

 

Som ni har sett på bilderna så är luftrötterna ganska stora och långa och en anledning kan ju vara att orkidén står ständigt i vatten , jag vet faktiskt inte men vad gör det, de blommar fantastiskt!

 

Närbild på rosa brudorkidé

 

Har du något tips på orkidéer, sorter och namn så hör gärna av dig. Jag vill gärna ha lite annorlunda sorter. Just nu är det lite fullt på bordet men det går säkert att utöka orkidéplatsen :)

 

Rosa Brudorkidé

 

 

 

Kategorier

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår