Mainau
Mainau är en ö i Bodensjön på gränsen till Schweiz. Ön består av en stor park med ett slott, planteringar, växthus, fjärilshus, lekplatser, restauranger m.m.
Slottet Mainau köpte Lennart Bernadotte av sin far 1932 och bosatte sig där 1952.
Det var Lennart farmors farbror, storhertigen Friedrich II av Baden som testamenterade Mainau till Lennarts farmor drottning Viktoria och med ett villkor att det senare skulle tillfalla Lennarts pappa och sedan Lennart.
Wilhelm var inte intresserad men Lennart såg däremot Mainau som en tänkbar livsuppgift. Lennarts farmor Victoria var sommartid ofta på Mainau och Lennart hade därför tillbringat en stor del av sin barndom på ön.
Från det att Karin och Lennart köpte Mainau så kom det ett världskrig emellan som tvingande dem att åka tillbaks till Sverige. Det var inget enkelt avsked. Kanske skulle de aldrig mer få se Mainau. Mer om det finns att läsa i boken ”Mainau, min medelpunkt”. Om du är intresserad inte bara av trädgård utan av historia så missa inte den här boken. Det är spännande kan jag lova.
Äktenskapet med Karin upplöstes i december 1971 och året efter gifte greven sig med Sonja Haunz, dotter till trädgårdsmästaren på Mainau.
Sonja har i någon intervju fått frågan vilken egenskap hos Lennart som hon uppskattade allra mest. Hon svarade – hans absoluta dårfinkeri.
Lennart har sagt att hans förhållande till botanik handlar mest om nyfikenhet, estetisk njutning och vördnad. Andra får svara för sakkunskapen.
Det finns en lång historia bakom hur Mainau hamnade i Lennarts ägor och hur det har blivit den paradisö vi kan besöka i dag.
Jag ska inte gå in djupare på det men vill ändå nämna att;
det arboretum - en plats där det växter olika arter av träd - som finns på ön påbörjades när storhertig Friedrich köpte Mainau 1853. Det låg i tiden att samla sällsynta träd och försöka få tropiska arter att klara ett kallare klimat. Än i dag är det fantastiskt att spatsera genom dessa en del stora, annorlunda och exotiska träd.
Om ni åker dit, missa inte fjärilshuset - helt otroligt!
Rosenträdgården är ett verk av storhertigen och är anlagd efter italienskt mönster. Här finns även "Vildrosornas och buskrosornas väg” och ”Informationsträdgården för rosenälskare” .
När vi gifte oss hade jag en brudbukett gjord som formen av ett hjärta helt fullt av blodröda rosor. Det är något speciellt med den här färgen. Den här heter Papa Meilland.
Den här heter Margaret Merril
Medelhavsterassen eller den italienska vattentrappan kom till då man ville bjuda besökarna på upplevelser och tillfälle att koppla av från vardagslivet.
Före er resa till Mainau så kan jag rekommendera er att läsa de två böcker jag har refererat till i den här texten. Man förstår mer och får ut mycket av besöket på blomsterön.
1974 omvandlade Lennart och Sonja Mainau till en stiftelse och det drivs än idag som stiftelse och bolag, Mainau GmbH.
Greve Lennart Bernadotte blev 95 år & Grevinnan Sonja Bernadotte gick bort 21 oktober 2008.
Det är en välbesökt turistattraktion och om ni åker till Mainau så ta god tid på er – det är verkligen värt ett besök och glöm inte att gå runt och njuta. Här finns något för liten som stor.
Jag avslutar den här delen om Mainau med en sång skriven av Lennart Bernadotte om Mainau – ”Marsch på Mainau”. Det är inte lätt att beskriva en trädgård, den ska helst upplevas i verkligheten men Lennart har lyckats fånga känslan.
Kom sol och lys på gråa fasad, kom sunnan med värme och lust. Du sjö sänd hit en näpen najad, du jord giv hit av din must.
Kom siskor och finkar och gökar och trastar, kom fjärilar, humlor och bin. Du sångsvan dröj kvar förrän norrut du hastar, Du druva, hej, spruta ditt vin.
Flyg stolt min vimpel för vindar som gå i skyarnas solstänkta bad. I fjärran gå åsar och himlen är blå mot Alpernas taggiga rad.
Här växter jag samman med skogar och berg, med blommor och glittrande sjö. Här blev all min brinnande längtan till färg på min egen min härliga ö.
Kom lenaste majnatt och bädda min mark i villande dimslöjors dans, smyg in mellan stammar i mörkskuggig park som sover i stjärnornas glans.
Och blomdoften flyter berusande rik och vågorna vagga till ro. Ni drömmar drag hit, gliden in i min vik på månskenets dallrande bro.
Greve Lennart Bernadottes historia
Han fullständiga namn var: Gustaf Lennart Nicolaus Paul Bernadotte af Wisborg.
Han föddes som prins av Sverige och hans titel var då hertig av Småland. Lennarts föräldrar var Hertig Wilhelm av Södermanland, prins av Sverige och hans mor Storfurstinnan Maria Pavlovna av Ryssland.
Lennarts farfar var Kung Gustaf V av Sverige och farmor var Prinsessan Victoria av Baden. Hon blev lite av ställföreträdande mamma för Lennart då hans föräldrar skilde sig ganska tidigt.
Genom sitt giftermål 1932 med Karin Nissvandt förlorade Lennart sin prins titel och arvsrätten till den svenska tronen.
Det innebar inte bara att förlora en titel utan allt annat som det förde med sig; ekonomi, tillhörighet, m.m. Nu var han helt plötsligt förborgerligad.
När Lennart hade gift sig med Karin trodde han att han hade kommit i onåd speciellt med sin farfar. De hade ju trots allt trotsat honom.
Men så blev inte fallet utan vid en resa till farfar på Franska Rivieran överraskades Lennart och hans fru av ett hjärtligt välkomnande, Gustaf V önskade glömma vad som förekommit och han ville inte bara vara Lennarts farfar utan även Karin gamla farfar. Den personliga försoningen var ett faktum.
Nu när han blivit förborgerligad måste han ju på något sätt försörja sin familj och speciellt då han skulle börja investera i Mainau.
Som han skriver i en av sina memoarer – vilka kvalifikationer hade han, när han gjorde entré på den smala arbetsmarknaden för f d prinsar?
Ja, så här i efterhand kan vi alla konstatera att Lennart var mångsidig och har lämnat många avtryck och intryck efter sig.
Lennart hade många strängar på sin lyra. Han spelade faktiskt luta….tillsammans med bl.a. Evert Taube.
Under åren som kom arbetare han bl.a som filmare, filmproducent, var huvudredaktör för tidningen Foto.
En av hans vänner var Victor Hasselblad som kom att betyda mycket för Lennart. Lennart satt under en tid med i Hasselblads styrelse och som insider fick han uppleva hur kameran kom till.
Lennart var en mycket duktig fotograf. En del av hans bilder finns att se i boken ”Mainau, en ö, en man, ett livsverk”.
Tillsammans med Olle Nordemar skapade Lennart Bernadotte produktionsbolaget Artfilm 1947. Olle blev senare känd som producent av Astrid Lindgren filmer.
Lennart skrev även memoarer, spelade amatörteater och skrev teaterpjäser.
1951 erhöll han titeln Greve af Wisborg av sin fars syssling Storhertiginnan Charlotte av Luxemburg.
Källa:SvD, Royalcourt pressrum, böckerna "Mainau, min medelpunkt" av Lennart Bernadotte och "Mainau, en ö, en man, ett livsverk" av Barbro Bolinder, Lennart Bernadotte och Heinz Dieter Meier.
Kategorier
Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)