Linnés Råshult

En mulen februaridag så åkte vi till Linnés födelseby Råshult. Vi inser när vi ställer oss på den stora parkeringen att just den här dagen blir vi nog helt allena på platsen.

 

Vi går backen upp och framför oss öppnar sig en plats med både gamla och nya byggnader, humlestörar som sträcker sig upp mot himlen, kullersten, några ölandsgäss som spatserar och ett lugn som bara kan infinna sig just en mulen februaridag.

 

Nu under sommaren har vi tänkt att åka tillbaks och se hur annorlunda det ser ut när allt blommar. Det ska bli spännande. Om du vill se hur Linné växte upp och hur hans arv förvaltas i dag så gå in på Råshult. Här finns många bilder, fakta och information.

 

Linnés Råshult

 

Carl von Linné

Carl Linnaeus föds i Råshult, Stenbrohult socken i Småland 23 maj 1707. Lite senare flyttar familjen till prästgården i Stenbrohult där Carl´s far Nils tillträder som kyrkoherde.

 

Nils har ett stort trädgårdsintresse och Carl får en egen liten trädgård att sköta om på egen hand.

Det som odlas i familjens trädgård är prydnadsväxter, grönsaker, rotfrukter, bärbuskar, fruktträd, krydd- och medicinalväxter. Många rådfrågade gärna Nils om botande örter då det inte fanns någon läkare i trakten och han delade gärna med sig av sin kunskap.

 

Det är här bredvid sin far som han lägger grunden för sitt intresse i botanik. Av Nils får han ett förstoringsglas och en mätsticka för att se detaljer i blommorna och mäta längd och bredd.

Men än vid den här tiden hoppas föräldrarna att även Carl ska bli präst som sin far och vid 9 års ålder skrivs han in i trivialskolan, den tidens grundskola i Växjö.
Studieintresset var svalt och den normala studiegången som skulle ta 8 år tog för Carl 11 år att slutföra. Men rektorn såg att Carl hade ett stort intresse för växter och presenterar honom för läkaren Johan Rothman som var lärare i naturvetenskapliga ämnen på gymnasiet och hade goda kunskaper i botanik.


Lustträdgården på Linnés Råshult

Lustträdgården

 

 

 

När Carl är 17 år kommer han in på gymnasiet och får undervisning i naturkunskap, lär sig tala och skriva latin. Rothman ser Carls begåvning och ger honom husrum och kommer att betyda mycket för Carl som mentor och inspiratör.

 

Under gymnasietiden är det inte bara blommor som Carl intresserar sig för utan även för insekter, mineraler, bergarter, fåglar och fiskar.

 

Efter examen reser Carl till Lund för att studera medicin, men vid ett senare tillfälle hemma i Råshult föreslår hans forne mentor Rothman att han ska bege sig till Uppsala där han kan få bättre undervisning.

 

1728 beger han sig norrut och nu tar en ny tid vid med klassifikationssystemet Systema Naturaee och den linneanska epoken.
Det blir många resor både i Sverige och utomlands och Linné skickar sina apostlar ut i världen för att hitta nya växter.

 

Linné var naturvetare, botanist, zoolog, geolog, läkare, friskvårdare, filosof och författare.

 

Han adlas 1757 och ändrar sitt efternamn till von Linné.

 

10 januari 1778 dör Linné och lämnar många skatter efter sig som kommer till användning än i dag. Han rankas som en av världens 10 genom tiderna mest kända personer – prästsonen från Småland.

 

Källor: Boken "Råshult under Linnés tid" av Urban Ekstam & Nils Forshed samt www.linnesrashult.se


Sädesmagasin Linnés Råshult

Sädesmagasinet

 

 

 

Kategorier

Trädgårdar Götaland
Svenska trädgårdar
Trädgårdsprofiler

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

Trädgårdar Götaland
Svenska trädgårdar
Trädgårdsprofiler

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår