Lavendel i alla former

Säger man lavendel så får många en känsla av medelhavet, värme och doft. Jag tar gärna med mig medelhavet hem i min trädgård. Jag gillar den och det gör även humlor, bin och fjärilar. Det som många kanske missar är att när man på hösten eller våren klipper ner sin lavendel för att den ska bli tät och fin så slänger man kvistarna som blir över men mitt tips är - ta dom som är finast och stick ner dom i jorden igen, vips ny planta.

 

Klippa lavendel

 

Lavendelsticklingar

 

Ny planta som förhoppningsvis ska ta sig.

 

Lavendelplanta

 

Den här är från förra året

 

Skapa lavendelgång

 

Så här gör jag men det finns nog många olika sätt, det är bara att pröva sig fram.

 

Lavendel sägs ha en lugnande inverkan på oss och vad kan då vara bättre än att ta tillvara några kvistar och göra egen olja och salva. Har man dessutom lite torra händer efter en härlig dag ute i trädgården så passar lavendelsalvan perfekt.

 

Så idag var det dags att göra lite ny salva och så här går man tillväga och ni som följer min blogg kanske kommer ihåg att jag gjorde själva olja förra året.

 

Först tillverkar man själva örtoljan och i detta fallet gjort på lavendel. 1 kvist lavendel läggs i en behållare med lock, häll på olivolja så det täcker - ekologisk olivolja :), Ställ i ett soligt fönster 3 veckor. Det går även att ställa svalt i ca 4 veckor. Öppna locket och lufta varannan dag. Sila bort kvisten och häll på flaska och örtoljan är klar. Om du inte vill göra salva så kan du använda oljan till att smörja in dig efter en dusch. Bra vid torr hud.

 

När du ska göra salvan så behöver du; örtoljan och bivaxkarta - bivax finns att köpa hos t ex färgbutiker. Till ca 4 dl olivolja behöver du 1 bivaxkarta.

 

Burkar och bivaxkarta

 

Man tar sedan bivaxet och smälter i ett vattenbad. Örtoljan hälls sedan i badet och blanda ihop det tills vätskan är utspädd. Häll inte i all örtolja utan spara några droppar. Innan du häller upp salvan på burk så gör ett test så konsistensen blir rätt. Ta en sked och klicka ut lite på ett fat och låt stelna. Är det för hårt så spä ut med lite mer av örtoljan. Sedan är det bara att hälla upp i burkar med lock och ställ svalt så det får stelna och nu har du egen hemmagjord lavendelsalva.

 

Bivax i vattenbad

 

Smälta bivax

 

Örtolja hälls i burk

 

Ringblomssalva

 

När jag ändå var igång idag så hade jag även förberett örtolja av ringblommor. Ringblomssalva är mjukgörande och återfuktande och är bra vid solsveda, självsprickor, skoskav, klåda m.m. Till 4 dl olivolja så kan du ta 3 dl kronblad av ringblomma och göra precis som när du ska tillverka lavendelolja och lavendelsalvan.

 

Får se om jag får någon mer tid över idag för mer salvtillverkning för det visade sig också att jag även hade gjort rosmarinolja :) Även den mjukgörande och återfuktande. Bra att massera in om man har trötta muskler eller kalla fötter och händer, bra för cirkulationen.

 

Hoppas jag har inspirerat någon att ta tillvara det som växer och kanske även tips om vad som är bra att plantera om man vill ha sitt egna apotek.

 

Lycka till!

ps. det är en jättebra gåbort present så spara gärna lite fina burkar och häll i din salva :)

 

Teburkar kusmi

 

 

Kategorier

Min trädgård
Fjärilar, humlor & bin

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

Min trädgård
Fjärilar, humlor & bin

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår