Idag var det klippt

Vintern kom till slut och idag blåser det för fullt och snön yr. Solen har varit framme men trots kylan så tänkte jag att det är bra att passa på att vara ute och beskära vårt nya träd.

 

I april förra året åkte vi till Rångedala Plantskola och köpte en Malus toringo "Freja", en prydnadsapel. Vi planterade det enligt de råd vi fick och trädet både blommade med otroligt vackra mörkrosa blommor på våren och fick även mörkröda frukter på hösten. Bladen är lite blanka och flikiga och trädet blir 3-5 meter högt. Om man vill beskära trädet så kan man tänka att det klipps ungefär som ett äppelträd men kanske inte lika kraftigt.

 

Trädgårdsprydnader i keramik

 

När du väljer ett träd så ta reda på hur det vill växa och hur stort det blir. Att försöka klippa till en form på ett träd som t ex är ämnat att vara en buske men man vill ha ett träd är näst intill omöjligt. Skaffa istället som vi ett träd som redan från början när det står på plantskolan är ämnat för det som ni har tänkt er. Vi köpte ett som redan var på stam och som vi inte behöver klippa särskilt mycket för att få den formen vi vill ha. När du klipper ett träd så glöm inte göra rent sekatören med vatten och t-röd både före och efter så har du friska växter och tänk på att kniven ska luta in mot stammen där snittet läggs. Klipp så att det inte blir kvar någon gren som sticker ut men skada inte stammen.

 

Jag har haft mycket hjälp av en bok jag köpt som heter "Beskärningsboken", köp boken här. Bästa sättet är ändå trial and error, även om man läser på så är det i praktiken man lär sig. Det blir inte alltid som man har tänkt sig men det är värt att göra ett försök :)

 

Bok om beskärning

 

Så här såg vår rabatt ut förra året där vi har planterat trädet och nedan ser ni ett kort hur det ser ut idag mitt i vintern.

 

Sommarbild i vår trädgård 2013

 

Vår trädgård i vinterskrud 2014

 

Det vi kan trösta oss med så här i kylan och mörkret är att det kommer en ny trädgårdssäsong även detta år :)

 

 

 

Kategorier

Träd

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

Träd

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår