Forma med sten

När vi köpte vårt hus 2004 hade vi så mycket idéer om vad vi skulle göra, ändra och fixa och som tur var satte vi inte igång med tusen projekt samtidigt.

 

En stor sak var uppvärmningen så ut med oljepannan och in med bergvärme och det förde i sin tur med sig byte av rör i marken plus dränering och avlopp för dagvatten. Vi ville också ha en carport och ett förråd och här började vårt stora utomhusprojekt som har tagit sin tid men som vi nu är glada att vi gjorde då. Det vill till att man tänker till före så man slipper göra om och att man gör det rätt och bra från början.

 

Redan när vi flyttade in så fanns här längs med ena kanten en kyrkomur - helt fantastiskt vacker och utifrån den började vi fundera på hur vi skulle kunna rama in vår trädgård utan att krympa den men ändå få allt att hänga ihop. Det är ju det som är det svåra när man köper något befintligt och inte bygger och skapar någon nytt från början, gammalt och nytt ska passa ihop.

 

Gammal kantsten och pelargoner

 

Vårt tegelhus från 1956 är gult, sockeln på huset är grå, kyrkomuren är grå så när vi skissade på tillbyggnad och infart så bestämde vi att färgen grå skulle vara basen.

 

När vi köpte huset fanns det ingen klar skiljelinje mellan infart och trädgård - allt flöt ihop. Dessutom lutar vår tomt lite och det var då vi kom på att göra en stödmur av tumlad mursten och skapa en ny rabatt samtidigt som vi får en infart och en vändplan.

 

Före:

 

Infart innan bygge av carport

 

Vår trädgård baksida hus 2004

 

Under byggnation och arbete

 

Lägger stenkant vid rabatt

 

Nu är det nästan klart :)

 

Foto på vår trädgård från övervåningen

 

När allt var klart med infarten så satte vi upp ett staket mot grannen som ändå är luftigt men markerar att här går vår tomt. I och med att det också här var en nivåskillnad och det inte fanns något naturligt att fästa staketet i så fick vi bygga en låg mur även där och sätta dit stolpskor, plintar och kantsten, mitt i ösregnet.

 

Stolpsko mellan tumlad sten och staket

 

En del av mur och grundarbetet lejde vi bort men en hel del har vi gjort själva men då måste man veta vad man gör. Slarvar man med grundarbetet så är risken att man får göra om. Om man ska göra det själv så behöver man lite tips och råd och då är mitt tips att gå in på www.stenbolaget.se. Här finns filmer om hur man går tillväga, väldigt pedagogiskt och inspirerande. Längs med hela vår infart har vi singel och här skulle jag vilja ha det som Stenbolaget kallar för steppingstone, helt enkelt ett trampsteg så man ser var man ska gå. Det finns en kalksten som heter Dark Lime som jag har fastnat för och som jag även tror skulle passa bra i rabatten så trampar man inte sönder några växter.

 

Lycka till alla med era projekt för nu ska jag ut i trädgården och se var i rabatten jag ska lägga mina steppingstones :)

 

 

Tumlad mursten mellan rabatt och grusplan

 

 Tumlad mursten i ovankant av rabatt

 

Tumlad sten vid rabatt med daggkåpa

 

Kategorier

Byggprojekt, verktyg & prylar

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

Byggprojekt, verktyg & prylar

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår