Byggprojekt orangeri

För ett tag sedan var jag och min man och hälsade på hos Åse & Lars som till vardags driver AB Brändmarks Blommor & Gardencenter i Borås.

 

Jag blev så nyfiken när jag fick reda på att de skulle sätta igång och bygga ett kombinerat
orangeri/vinterträdgård i anslutning till sin egen bostad. En dröm som jag själv har och tror många av er läsare också drömmer om.

 

Åse & Lars har valt att skräddarsy sitt orangeri/vinterträdgård då de färdiga byggsatserna som finns i handeln inte riktigt stämde överens med deras önskemål.

 

I och med att det skulle sitta ihop med ett befintligt hus och då vara i vissa mått och material så föll valet på UBA - Uno Borgstrand AB i Malmö.

 

UBA har lång erfarenhet av att bygga växthus främst för kommersiell odling som t ex plantskolor men de kunde hitta en bra lösning och plan för Åse & Lars privata byggnation.

Tanken är att de ska vara klara under 2010 – förhoppningsvis i juli. Det är mycket som ska stämma med tider och de som ska bygga, mura och montera.


Åse och Lars Brändmark

Storlek, material och syfte

Storleken på bygget när det är klart kommer att mäta drygt 8x4 meter ca 32 m2. Höjden från innergolv till tak mäter ca 3.80 meter.


Grundarbete byggprojekt

 

Huset är först och främst tänkt att användas för att umgås i och även som vinterförvaring åt de växter som de har i sin trädgård som inte tål kyla.
Det enda som kommer att planteras i direktkontakt med jorden är en vinranka som behöver ungefär 80 cm jord för att trivas. Övriga växter kommer att planteras i urnor.

 

Materialet de har valt ska vara så underhållsfritt som möjligt.
Alla stolpar är galvade, profilerna är i aluminium och lackade i mörkgrått för att smälta ihop med husets entré.
De har valt glas då de tycker att det är snyggast.
Det kommer att utrustas med automatisk lucköppning för vädring men inte något system för självbevattning då det i första hand inte är ämnat för odling.
Däremot så har de dragit in rör för vatten och dräneringshål i samband med att de gjorde grunden.

 

Att vara ute men ändå inne

För att komma in i vinterträdgården så kommer det finns en dörr i anslutning direkt till trädgården. Dessutom öppnar man upp en ingång mellan villan och orangeriet/vinterträdgården.

Vilken känsla att kunna gå ut i detta rum en kväll när regnet smattrar på glastaket och solen går ner i väst utan att bli en gnutta blöt men ändå vara ute under bar himmel och i värme.
Det är inte så konstigt att så många bygger dessa glashus här i Norden.

Nästa steg efter att vi hade varit på besök är att de ska bulta fast stolparna i betongen och sätta dit takstolarna så vi återkommer men nya uppdaterade bilder och mer information om hur bygget fortskrider inom kort.

 

Stommen är på plats

Äntligen strax efter sommaren åkte jag åter till Åse & Lars för att se vad som hade hänt sedan sist.

En sak som de har justerat från den urprungliga planen är höjden för att det ska ligga bättre i fas med övriga huset.
På själva sulan i botten (se bilden från första besöket)så har de skruvat fast balkarna som är själva stommen. Efter det ligger det lecablock och även en sockel.
Skiktet under det färdiga golvet består av från botten räknat: makadam, väv, stenmjöl och sist granitplattor.
Själva väven är en platonmatta som fungerar som fuktstopp. Plattorna är fogade med hithofix som gör att det andas om det blir vått och det släpper igenom fukt.

När det bara fanns makadam i botten så passade de på att dra in rör för vatten. I rummet finns nu ett brunnslock där det kan rinna ut. Ett tips är även att dra in elen innan man gjuter muren.

På sockeln som ligger i höjd med granitplattorna så har man murat upp med danskt tegel in mot rummet. Detta för att måtten passar bättre. Metoden muraren har använt heter att man "vaskar" och det är vanligt i Danmark.

Olivträd i kombinerat orangeri och vinterträdgård

 

På utsidan ligger det lecablock och mellan dem och teglet finns en luftspalt så fukten inte når tegelväggen.

Mot själva delen som angränsar mot gräsmattan så har man lagt en matta och makadam plus en järnplåt och fina stenar.

 

Trädgård vid orangeri och vinterträdgård

 

Tak, vädring och luft

På väggen mot huset sitter det snart en luftvärmepump som kan ge ca +10 grader och uppåt. Om det inte räcker så kan man även ställa in en kupévärmare.

 

På väggen har de ett skåp varifrån man manuellt styr själva motorn som sitter i taket som öppnar och stänger vinterträdgårdens takfönster. De har även satt dit en vindmätare som kan känna av om det blåser för mycket.

 

Tak på vinterträdgård

 

I aluminiumprofilerna sitter det en u-profil där man kan skruva i en platta som man låser. Här i kan man sedan hänga väv för att skydda sig mot stark sol.

 

Idag står det redan ett olivträd i rummet och mer växter kommer det att bli.
Jag fick lite tips på t ex hur man ska göra om man får sköldlöss på sina växter. Sköldlöss trodde jag bara var en lus med en sköld men fick veta att bakom själva kölden sitter det en koloni med löss. För att bli av med alla så tar man t-röd och en svamp och tar bort sköldlössen. Sedan behandlar man även trädet med lössmedel. Ett tips är också att sätta i provadopinnar som både fungerar som insektgift och näring till typ hibiskus.

 

Huset är nästan klart

Så här ser vinterträdgården ut idag och snart kommer vi att åka dit för att se det när det är inrett och helt klart. På återseende!

 

Byggprojekt orangeri vinterträdgård

 

 

Kategorier

Växthus & orangerier

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

Växthus & orangerier

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår