Äppelträd, sekatör och T-röd

Det är 4,5 grader "varmt" idag, det regnar och blåser lite lätt men som sann trädgårdsentusiast så spelar vädret ingen roll. Dagen till ära har jag varit hos en kompis och klippt lite på ett av deras äppelträd. För många år sedan gick jag en kurs och lärde mig då några grundläggande saker att tänka på som jag inte visste om och som jag tror många av oss glömmer, t ex göra rent verktygen innan man klipper. Risken är att man annars för över sjukdomar från ett träd till ett annat. När jag klipper grenar som inte är för tjocka använder jag en sekatör och jag har valt märket Felco där man kan byta ut bladen och en modell som passar just för mina händer. Det är viktigt att man får ett bra grepp annars är det lätt att slinta. Jag tvättar av sekatören under vatten torkar av och sedan tar jag T-röd på en trasa eller papper och gör rent innan jag börjar klippa.

 

Rengöring av trädgårdsverktyg

 

Den sekatören jag har kallar man för att den är tvåskärig och har rörligt mothåll. När man klipper en gren med den sortens sekatör är det viktigt att den platta sidan med skäret är vänt inåt mot trädet för att få ett fint och helt snitt.

 

Sekatör

 

 

Tvåskärig sekatör

 

Äppelträd kan man klippa antingen på hösten eller vårvintern. Vissa fruktträd som stenfruktsträd som t ex plommon och körsbär beskär man efter skörden, men senast september. Vissa träd säger man "blöder" och bör klippas under det man kallar JAS-månaderna, juli, augusti och september. Vi har ett sådant träd i vår trädgård, en avenbok. Trädet fanns här när vi flyttade in & är jättestort och ovanligt där vi bor och därför har jag inte klippt det själv utan kallat in expert i form av en arborist, en specialist på träd.

 

Det finns en bra bok att läsa om du är intresserad som heter "Beskärningsboken" och självklart mycket finns att läsa på nätet. Lycka till!

 

 

Kategorier

Träd
Byggprojekt, verktyg & prylar

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

Träd
Byggprojekt, verktyg & prylar

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår