Äntligen trädgårdsfest på Sofiero!

Det finns så mycket inom trädgård som jag vill se och göra och ett evenemang som jag velat åka på länge är "Den stora trädgårdsfesten" på Sofiero i Helsingborg. I helgen var det äntligen dags för ett besök och här kommer lite glimtar och inspiration från 2018-års fest.

 

Den här vackra kreationen mötte oss när vi gick in i parken och är skapad av elever från Rönnowska skolans floristprogram.

 

Den stora trädgårdsfesten på Sofiero

 

Vi har träffat Peter Englander tidigare i hans medelhavsträdgård i Simrishamn. Nu var han på plats på Sofiero i hans idé - och inspirationsträdgård kallad "Il giardino del sole" - "Solens trädgård". Peter inspirerar med medelhavsväxter och efter den här varma sommaren i Sverige så passar det temat perfekt. Jag skulle gärna också flytta in lite Italien med en solterrass och pergola i vår trädgård.

 

Peter Englander på Sofiero Trädgårdsfest

 

"Bland humlesurr och kompost" var namnet på den här idéträdgården. Designen stod Koloniföreningen Senderöd för. Många bra tips om hur man kan bli självförsörjande på jord och hur man bäst hjälper våra humlor och bin att överleva.

 

Bland humlesurr och kompost

 

I en pallkrage hade de byggt ett humlebo och den idén tar vi med oss hem. Så enkelt och genialt.

 

Humlebo i pallkrage

 

"Återbruk, återbruk, återbruk" av Ödåkra Uteplantor AB & Möllers Bohagsservice. Att skapa ett trädgårdsrum av det du finner och ge liv åt gamla saker.

 

Återbruk av Ödåkra Uteplantor

 

På trädgårdsscenen intervjuade trädgårdsjournalisten och författaren Gunnel Carlson flera olika trädgårdsprofiler och här samtalar hon med John Taylor.

 

Gunnel Carlson och John Taylor pratar om trädgård

 

Sist vi träffade Hannu Sarenström var i hans trädgård på Kinnekulle. Så kul att få träffa honom igen och nu med trädgårdsfeeling från Langeland i södra Danmark. Där har han börjat bygga upp ett nytt hem och trädgårdsliv och jag hoppas att vi får möjligheten framöver att även besöka den.

 

Hannu Sarenström på Sofiero

 

"Välkommen hem" till Langeland!

 

Välkommen hem

 

Den här gillade jag - "Our house - funktionella rum i trädgården" design av Prio trädgård. Tänk att ha ett badkar i trädgården där vattnet värms upp genom vedeldning. Såg hur härligt ut som helst!

 

Badkar utomhus av Prio Trädgård

 

 

badkar i trädgården

 

Så många vackra dahlior blommade i regnbågens alla färger. Pom pom är min favorit på grund av formen.

 

Dahlia Pom pom

 

Namnet på den här är "Sunshine". Passande namn :-)

 

Dahlia Sunshine

 

I orangeriet hade världsberömda street art konstnären Millo från Italien och Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt skapat "Street Art Garden"

 

street art garden av Millo och Sara Bratt

 

street art garden i orangeriet

 

På kungliga fotbollsplanen fanns allt för den som ville köpa med sig växter och trädgårdsverktyg m.m. Det var många som passade på att ta med sig trädgårdskänslan hem.

 

Växter i vagn Sofiero

 

Kungliga fotbollsplanen Sofiero

 

Hela parken är så fantastisk och det är så härligt att bara gå omkring och njuta. Alla fruktträd som är spaljerade - visst är det vackert!

 

Äppelträd Sofiero

 

Spaljerat äppelträd Sofiero

 

Fruktträd Sofiero

 

Vi tar med oss många idéer, inspiration och trädgårdslust hem och ser fram emot en ny trädgårdsfest nästa år.

 

Sofiero Slott

 

Just det, jag får inte glömma vilka vi först hälsade på när vi kom till festen, säg hej till Åke! En av många vackra tropiska fåglar från Öresunds fågelförening som gladde både barn och vuxna den här dagen.

 

Åke från Öresunds fågelförening

 

 Öresunds fågelförening

 

 

 

 

 

Kategorier

Svenska trädgårdar

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

Elmia Garden 2022

Äntligen var det dags för trädgårdsmässa - Elmia Garden i Jönköping!   En av dagarna var jag där och hämtade inspiration och fick...

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

Svenska trädgårdar

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...

 

 

   Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår