Ulla Molin
Ulla Molin är en av de trädgårdspersonligheter som betytt mest för trädgårdsskapandet i Sverige.
Hon är en förebild för många av dagens trädgårdsarkitekter och privatpersoner.
Hon föddes 1909 i Kattarp utanför Helsingborg där hennes far arbetade med lantbruk och hennes mor var lärarinna.
Hennes trädgårdsintresse började tidigt där hennes mor bla. skapade breda perenna rabatter inspirerade av kronprinsessan Margareta på Sofiero.
Hennes barndomsträdgård kom att la lite av grunden för hennes egen stil- avskärmande häckar, skyddande sittplatser, klängväxter för att mjuka upp gränsen mellan ute och inne och odlingsträdgården.
När Ulla var 18 år och då hette Ulla Månsson började hon studera på Apelryds trädgårdsskola vid Norrvikens Trädgårdar utanför Båstad.
Praktiken gjordes på plantskola i Stockholm och efter tre år på Apelryd så blev Stockholm den permanenta bostadsorten.
Då på 1930-talet så gällde funktion och arkitekturen skulle vara enkel, rationell och naturlik. Blomsterprakten skulle reduceras och gräsmattan var huvudsaken – allt skulle vara grönt.
Ulla anammade idéerna gällande själva bostaden men när det gällde trädgården ville hon inte överge allt det gamla.
Hem i Sverige
1932 gifte hon sig med KG Molin och hennes svärfar Adrian Molin var grundare av tidskriften ”Hem i Sverige”.
Under 30-talet föddes deras barn och Ulla förde fram odlingsaspekten som viktig speciellt för familjer med småbarn och att utforma hemmet så att man förenklade hushållsarbetet - många mödrar var dubbelarbetande precis som henne själv.
1944 blev Ulla redaktör för tidskriften och hon skulle påverka innehåll och utformning mer.
Nu fick hon många nya kontakter med många intressanta namn inom arkitektur och trädgård. Några exempel var Sven A Hermelin (lärare till Sven-Ingvar Andersson, Gunnar Martinsson och Per Friberg) Holger Blom, Walter Bauer och hans fru Lisa.
Ett av hennes mål som redaktör blev att stärka samarbetet mellan de olika yrkeskategorierna inom arkitektur och trädgård.
Genom Adrian Molin-stiftelsen arrangerade tidskriften tävlingar och utställningar och på så vis kom hon i kontakt med många arkitekter både svenska och utländska (främst Danmark) t ex Sven-Ingvar Andersson, Gunnar Martinsson, Per Friberg, CTH Sorensen och Arne Jacobsen.
En person som jobbade nära Ulla var illustratören Lisa Bauer. Hon var Ullas trogna följeslagare och tecknade mycket av det som hon och Ulla såg.
Funktion och estetik
Funktion och estetik är två nyckelord som beskriver Ullas syn på hem och trädgård.
Att sudda ut gränserna mellan ute och inne, att skapa rum och sittplatser, höga perenner, marktäckande växter och ingen öppen jord, markbeläggning, detaljer, formklippta buskar och träd, dubbla häckar samstämda färger och att det ska vara vackert även på vintern.
Även inifrån huset ska det vara vackert och njutbart och helst ett uterum i nära kontakt med bostaden.
Ulla hämtade viss del av sin inspiration från t ex trädgårdar i Japan med sin enkelhet, Vita Sackville-West som skapade trädgården Sissingshurst och Gertrude Jekyll från England och Frank Lloyd Wright från USA.
Under några år drev Ulla ”Gröna Gården” i Helsingborg som var en rådgivnings – och inspirationsverkstad och under den här tiden knöts en kontakt med keramikern och formgivaren Signe Persson-Melin.
Här ställde man ut krukor och urnor i keramik, vaser i glas, planteringskärl och fågelbad i eternit. Enligt Ulla så var vatten en av grundsatserna i en trädgård.
Ullas minne bevaras
Hösten 1997 avled Ulla och huset på Tallgatan i Höganäs såldes då till Yvonne Fröman och Jan-Åke Lemholt.
Redan 2003 ansökte man till länsstyrelsen att få göra trädgården till ett byggnadsminne men det skulle dröja till 2008 innan det blev så.
Nu har länsstyrelsen beslutat att ge ca 59 000 kr i bidrag till att ta fram en vård och skötselplan för Ulla Molins trädgård. Det är Malmös Kulturmiljö i samarbetet med de nuvarande ägarna Christina Ekman Ljungström och Hans Ljungström som man nu arbetar fram planen.
Ulla skrev även böcker t ex ”Leva med Trädgård”. Här får man följa med till de två trädgårdar som hon själv anlade – Ingelsträde som var ett ombyggt sommarhem på Kullahalvön och hennes sista bostad på Tallgatan i Höganäs.
En annan bok som jag vill rekommendera är; "Ulla Molin trädgårdsarkitekt ett porträtt" av Anna-Maria Blennow.
Dessa två böcker är näst intill omöjliga att köpa idag. Om någon vet eller vill sälja begagnade så hör gärna av er – jag är spekulant!
Jag har lånat båda på biblioteket. Är man mer intresserad av Ulla Molin kan man besöka Höganäs bibliotek där släktingar och vänner har skänkt böcker, ritningar m.m till något man kallar ”Ulla Molin samlingen”.
Vishet
Som avslutning några ord av Ulla Molin;
Tro inte att det går att skapa den underhållsfria trädgården.
Väl är det – då skulle glädjen gå förlorad.
Källor
Boken "Ulla Molin trädgårdsarkitekt ett porträtt" av Anna-Maria Blennow.
Boken "Leva med trädgård" av Ulla Molin
Hemsidor:www.hd.se 2007-09-28 & 2008-03-10 samt www.hoganas.se
Kategorier
Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)