Denna hemsida använder cookies. Läs mer

 

Tack, jag förstår

 

Örter & kryddväxter

När man lagar mat så finns det inget goare än att piffa till med lite färska eller torkade kryddor. Någon har sagt att man ska lägga i kryddorna i slutet av matlagningen vid varmrätter. Det är bara att testa, se och smaka.

 

Om man inte vill köpa kryddor i affären så kan man odla själv. Bara det är sol där kryddorna står. Total skugga tycker ingen krydda om. Halvskugga går bra med vissa örter som mynta, citronmiliss, citrontimjan, oregano och libbsticka. Så sol större del av dagen är det optimala.

 

  • De fleråriga kryddväxterna utgör stommen i kryddodlingen, robusta och anspråkslösa men alla går inte att övervintra utomhus t ex rosmarin. Styv lera är inte idealiskt utan odla i väldränerad, porös jord.
  • De ettåriga kryddörtena är mer grönsaker än kryddor. De vill ha näringsrik jord, vattnas flitigt och vårdas med omsorg.

Kryddmarknad Route Napoleon

Marknad utmed Route Napoleon, Frankrike.

 

Fleråriga

Björnrot - som persilja, men smakar mindre.
Citronmeliss - till fisk, desserter, te m.m.
Fransk dragon - till sås t ex bearnais.
Isop - till feta kötträtter
Lavendel - blommorna passar till desserter och provensalska örtblandningar och varför inte i en isbit!
Libbsticka - till buljong och soppa
Mynta - grönmynta används mest i maten medan pepparmynta passar i te och dessert.
Oregano/Kungsmynta - te, pizza
Rosmarin - vilt-, lamm-, fläsk- och färsrätter, soppor och marinader.
Kryddsalvia - till feta maträtter av lamm och fågel
Timjan - ärtsoppa, tomat- och fisksoppa, grytor, leverrätter och marinader.
Malört - brännvinskrydda.

Ettåriga

Basilika - passar till rätter som innehåller tomat, ost och pasta. Gott i thaimat(Thaibasilika).
Dill - färskpotatis och kräftor
Koriander - till matbröd, soppa, marinad, sillinläggning och indisk mat.
Kryddtagetes - (småblommiga) blommorna kan användas i sallad
Persilja - soppor, äggrätter, marinader, grönsaker, potatis, sås, kött och fisk.
Snittselleri - till soppa och gryta.
Sommarskyndel - bönkrydda men även god till kål.

 

Kategorier

 

Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)

 

SENASTE INLÄGG

 

När krokusen blommar vaknar bina!

Äntligen blommar krokusen och då vaknar bina för säsongen. Vi har planterat ett gäng lökkorgar och surret från nyvakna bin är som balsam för själen!   Som...

 

 

 

 

Vill du få fler gröna tips & trix?

Fyll i din e-adress nedan så skickar vi ett nyhetsbrev någon gång ibland.

Jag godkänner detta »
Skicka!

Skickar...