Fredriksdal Helsingborg
Runtomkring Helsingborg finns flera trädgårdar att besöka. De två jag tycker man inte ska missa är Fredriksdal och Sofiero.
Fredriksdals museer och trädgårdar är en park som man behöver god tid på sig att gå igenom och beundra. Den består av 36 hektar mark där många olika områden samsas på samma yta. Kombinationen är perfekt.
I grunden ligger Fredriksdals Herrgård som byggdes 1787 och köptes av konsul Oscar Trapp i slutet på 1800-talet. Det var hans fru och änka Gisela Trapp som donerade allt till Helsingborgs stad 1916 och friluftsmuseet blev öppet för allmänheten 1923.
Parken runt herrgården tog sin början samtidigt som Fredriksdal anlades 1787 och den första delen som är i fransk stil ligger i dag i anslutning till entrén i form av en lång gång kantad av avenbokshäckar som leder fram till huvudbygganden.
Landskapsarkitekten Sven Ingvar Andersson, en av de tre ”professorerna” som jag har nämnt om under fliken ”lästips”, har designat de lavendelringar som ligger i anslutning till huvudbyggnaden.
Här finns även en engelsk park som anlades 1820 där man t ex kan hitta träd som kastanj och mullbär.
I anslutning till herrgården ligger en köksträdgård där man odlar ekologiskt. Här ligger även en örtagård och en fruktträdgård och de äldsta träden planterades redan 1845.
Man får ju inte missa att pausa lite så att man orkar se hela parken så då kan jag rekommendera det café som ligger nära Poppes paviljong.
När Gisela Trapp donerade Fredriksdal till staden så hade hon ett önskemål att de skulle anlägga en botanisk trädgård. I dag är det Nordens enda landskapsbotaniska trädgård och här finns över 40 olika växtmiljöer från delar av Skåne.
Är du intresserad av ängsblommor så finns här en egen avdelning för det. Här finns även en damm där växter som lungört, jättebalsamin och älgört frodas.
Här finns även åkerlandskap och man har försökt att återskapa det som det såg ut förr och man har även en genetisk avdelning med t ex en-genbank.
Här hittar du även fjärilsrabatter som kan inspirera till din egna trädgård, Alla Linnés 24 växtklasser finns här. 1200 arter är utmärkta och har sorterats efter Linnés system - släkt och familj.
I rosariet kan du lukta och betrakta och kanske fastna för en favorit. I anslutning till entrén finns en butik som även säljer växter och tillbehör.
Det finns en hel del byggnader i parken som är sevärda då de har flyttats hit för att visa hur det såg ut förr och om ni har tid och möjlighet så boka gärna en kväll på Fredriksdalsteatern med många skratt tillsammans med andra och kanske Eva Rydberg.
Aktuellt
Om ni går in på Fredriksdal så finner du årets program.
Kategorier
Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)