Fjärilar, humlor & bin
Min man har en förkärlek till fjärilar och ett önskemål från honom när vi skulle planera hur vår trädgård skulle se ut var att ha växter som drar till sig fjärilar.
Så sagt och gjort så hade vi köpt en syrenbuddleja sk. fjärilsbuske från en handelsträdgård och jag fick även med mig två små plantor från Peter Korns trädgård.
Med spänd förväntan undrade vi om vi skulle få besök och visst! Massor av fjärilar har det blivit och många gånger har vi suttit med en kopp kaffe och bara njutit av dessa vackra insekter.
Växter som lockar fjärilar
Det man ska tänka på när man planerar en fjärilsrabatt är;
Nässlor är barnkammare åt fjärilslarver, vuxna fjärilar vill ha växter rik på nektar, trivs i sol och uppskattar fågelbad där de kan dricka.
I dag har vi även röd rudbeckia, lavendel, kantnepeta, timjan, luktpion i rabatten så vem vet, nästa år kanske vi får ännu fler besökare.
Dessutom har jag köpt frö via nätet hos Rara Växter. De har en blandning av frö som heter "Butterfly Garden". Den innehåller blå snokört, sommarklätt, rosenskära, tigeröga, sommarmalva och tagetes. Jag längtar redan till våren!
Fler exempel på växter som drar till sig fjärilar är;
Ettåriga: blomstertobak, luktärt och blåklint.
Buskar och träd: syren, hägg, kaprifol, äpple, ginst, olvon, schersmin och rosor.
Perenner: kärleksört, brudslöja, isop, rosmarin och luktviol.
Lökväxter: pingstliljor, snöklocka och kungslilja.
Humlor och bin
Ibland har man lite blandade känslor för olika insekter. De både kan ge obehag men är livsnödvändiga om man vill ha en blomstrande trädgård. Om de är på sin rätta plats gör de otrolig nytta.
När det gäller sortval för både fjärilar, bin och humlor så välj växter med enkla blommor. Vissa dubbelblommande sorter är vackrare men innehåller mindre nektar och är därför inte lika intressanta för insekterna.
Enligt en artikel i DN så har brittiska forskare kommit fram till att humlor inte bara dras till hur mycket nektar det finns utan även till värmen i blomman.
När humlor blir kalla kan de inte flyga och med lite varm nektar kan de vara aktiva. Enligt forskarna så kan de även lära sig vilka de varmaste blommorna är. Om det måste värma sig så darrar de sig varma.
Det är känt att vissa blommor höjer sin temperatur när de blommar och gemensamt för dessa blommor är att de pollineras av insekter. Forskarna har i sina försök även sett att humlor lär sig skilja på olika varma blommor enbart baserat på blommans färg.
Tyvärr får allt fler humlor och vilda bin svårare att överleva då det inte finns lika många blomsterängar som förr. Kan nämnas att humlan är ett "vilt bi".
Växter som lockar humlor och bin
På grund av att humlor ser färgerna blått och gult bäst så är det den färgen de söker först.Tyvärr ser de inte rött så bra och därför pollineras de växterna istället av fjärilar.
Om du vill locka fler humlor till din trädgård så plantera en sälg eller någon annan videväxt då de blommar tidigt på våren och ger den nektar som de så väl behöver. Det är bara han-sälgar som producerar pollen.
Precis som fjärilar så gillar humlor och bin kryddväxter som har mycket nektar. Du kan odla olika sorters mynta, timjan, rosmarin, oregano,lavendel,isop och citronmeliss.
Ärtväxter är en annan favorit hos humlor och tips på växter är då blå blommor som t ex vallört, gurkört, oxtunga och blåeld. Har du även tänkt ha en fruktträdgård så plantera vinbärs,krusbär- och hallonbuskar.
De flesta kanske inte vill ha klöver i sin trädgård men mig har det aldrig gjort något och på sommaren ser man humlor sväva på gräsmattan för att senare landa och ta in nektar. Så lite vitklöver om du har möjlighet som innehåller nektar som humlor tycker om.
Takpannor till humlor
Det verkar som att humlor trivs bra i lerkrukor och takpannor som läggs eller grävs ner till hälften i marken. Här kan de bygga bo. Gör gärna en liten koloni av lerkrukor och gamla söndriga takpannor som humlorna kan bosätta sig i. Du kommer bli belönad för detta arbete. Och det är roligare att bygga än att byta takpannorna på taket :-)
Läs mer: 5 tips om hur du får fjärilar, humlor och bin till din trädgård.
Kategorier
Gillar du denna artikel får du gärna tipsa dina vänner. Tack :-)